Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

3x een oplossing voor betonschade in je woning

Betonschade staat ook wel bekend onder de naam betonrot. Dit wordt gezien als de aantasting van het beton, hierdoor gaat de wapening in het beton roesten. In principe kan beton natuurlijk niet rotten zoals hout kan rotten. Met betonschade wordt dan ook bedoeld de wapening die corrodeert, ook wel roest. De wapening neemt hierdoor toe in het volume waardoor de buitenste laag van het beton wordt weggedrukt. Wanneer betonschade optreedt is er een betonreparatie door Vogel nodig om de schade te herstellen.

Hoe kan betonschade worden opgemerkt?

Vaak is de betonschade aan de buitenkant van het beton te herkennen. Dit is niet voor iedereen goed te zien, mensen die verstand hebben van beton zullen deze schade vanaf het oppervlakte kunnen opmerken. In sommige situaties is het toch verstandig om een deskundige in te schakelen. 

De kenmerken van betonschade?

De kenmerken die je van betonschade kan herkennen zijn bijvoorbeeld scheuren in het betonoppervlak. Ook kan het zo zijn dat het beton hol klinkt of dat er slijtage te zien is van het beton. Betonschade kan ook worden gekenmerkt door roestplekken, dit zijn vaak rode of bruine plekken die te vinden zijn in het beton. Verder kan je betonschade herkennen aan een roestende wapening die naar boven komt. Wanneer je een van deze kenmerken tegenkomt is het verstandig om een specialist in te schakelen, het kan namelijk zo zijn dat het beton niet meer veilig is. 

Hoe kan betonschade ontstaan?

Voordat de schade aan de buitenkant van het beton zichtbaar is treden er binnen in het beton al verschillende processen op die ervoor zorgen dat er schade optreedt. Zo kunnen verschillende zouten en gassen die binnendringen in het beton ervoor zorgen dat het beton gaat rotten. Wanneer het beton aan de binnenkant vochtig is zal de slijtage minder heftig zijn. Betonschade treedt namelijk minder snel op in vochtig beton. Lees hier meer over het voorkomen en aanpakken van betonschade. 

Betonschade aanpakken met een betonreparatie

Wanneer je betonschade tegenkomt is het verstandig om een specialist in te schakelen. Wel kan je alvast de losse of kapotte stukken beton verwijderen. Daarnaast kan het beton worden schoongemaakt, zo is het handig als al het zand en de losse stukken weg zijn. Hierdoor kan het makkelijker worden om een betonreparatie uit te voeren. Een specialist zal ook de oorzaak van de schade bepalen, hierdoor kan je mogelijke schade in de toekomst proberen te voorkomen.