Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Bodem isolatie kosten; dit is wat je moet weten

Het isoleren van de bodem is een goede oplossing wanneer je geen of beperkte toegang hebt tot de kruipruimte van je woning. Het is wel een laatste redmiddel mocht bijvoorbeeld een vloerisolatie aan de onder- of bovenkant bij jou niet mogelijk zijn. Heb je die mogelijkheden wel? Dan geniet een vloerisolatie altijd de voorkeur boven de bodemisolatie. Heb je geen andere keuze? Dan is het een goede oplossing om toch op de stookkosten te besparen. Maar wat is bodemisolatie en wat zijn de bodem isolatie kosten? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat doet bodemisolatie?

Bij een bodemisolatie wordt feitelijk de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Terwijl bij een vloerisolatie het isolatiemateriaal aan de onderkant of de bovenkant van een vloer wordt bevestigd. Om een vloerisolatie te kunnen aanbrengen heb je een kruipruimte van minstens 35 centimeter hoog nodig. Terwijl de kelderruimte ook bereikbaar moet zijn via een luik dat je doorgaans in de gang vindt. Bodemisolatie kan zowel intern als extern worden aangebracht en hierbij wordt het gekozen isolatiemateriaal op de grond geplaatst. De bodem isolatie kosten zijn afhankelijk van hoeveel tijd de specialist bezig is, hoe groot het oppervlak is en welk isolatiemateriaal er wordt gebruikt.

Welk isolatiemateriaal voor een bodemisolatie?

Voor het isoleren van de bodem van een kruipruimte kunnen verschillende isolatiematerialen worden gekozen, maar doorgaans zijn EPS parels, isolatiekorrels en PUR-schuim de meest voor de hand liggen keuzes. Dit materiaal is eenvoudig toe te passen en het komt werkelijk overal en nergens. Je hoeft ook minder rekening te houden met leidingen die hoogstwaarschijnlijk door de kruipruimte lopen. Qua bodem isolatie kosten zijn EPS parels en isolatiekorrels duurder dan PUR-schuim, maar ze nemen een hoop voordelen met zich mee. Ze hebben bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde en ze zijn geurloos. Bij PUR-schuim heb je altijd stankoverlast voor enkele dagen.

Bodem isolatie kosten uitgelegd

De bodem isolatie kosten zijn niet alleen de kosten voor het werk en het isolatiemateriaal, maar er zijn ook bijkomstige kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het boren en zagen wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is en soms moet er een speciaal folie op de bodem worden geplaatst om vocht te weren. Ondanks dat isolatiemateriaal vaak al vocht kan weren kan extra vocht toch voor problemen zorgen. Zeker wanneer het zich kan ophopen tussen de bodem isolatie en de onderkant van de vloer.

Andere bodem isolatie kosten die het project duurder maken zijn bijvoorbeeld de kosten voor een ventilatiesysteem van de kruipruimte. Tussen de bodem met isolatie e de onderkant van de begane vloer is er lucht aanwezig en de koude lucht die hier ontstaat kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een vloerverwarming minder goed werkt en dat er condens kan optreden. Om ervoor te zorgen dat je toch kunt profiteren van de isolatie die wordt aangebracht, is het dus van belang dat de lucht in de kruipruimte wordt geventileerd. En daar is dus vaak een ventilatiesysteem voor nodig dat ook weer extra kosten met zich meebrengt.