Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Checklist voor de volgende verfklus

Gaat u uw woning verfrissen, verbouwen of bent u simpelweg op zoek naar de juiste verf voor uw nieuwe schilderklus en weet u niet waar te beginnen? Het is voor de meesten van ons geen frequent klusje en hierdoor kan het dan ook voorkomen dat u weinig verstand heeft van schilderen en verf.

In dit artikel gaan wij u helpen meer inzicht te krijgen in zowel het schilderwerk als het kopen van de juiste verf en bijbehorende benodigdheden.

 

De verschillende typen verf

Er zijn een flink aantal verschillende typen verf die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Wij hopen dat u dankzij het volgende overzicht de bomen in het bos weer kan zien. De volgende tips zullen u in ieder geval een handig overzicht geven in de typen verf en bijbehorende toepassingen.

  • Acrylverf – Acrylverf is een verf op waterbasis en wordt voornamelijk binnen gebruikt. Omdat dit type verf weinig schadelijk is voor de gezondheid gebruiken professionele schilders dit type verf regelmatig.
  • Alkydverf – Alkydverf wordt in tegenstelling tot acrylverf juist voornamelijk buiten gebruikt. Het is een verfsoort op terpentine basis en wordt veel gebruikt voor deuren en kozijnen. Alkydverf bevat een aantal ‘schadelijke’ substanties waardoor de ARBO dit type verf voor binnen heeft verboden.
  • Hoogglans of zijdeglans – Hoogglans verf heeft verrassend genoeg een glanzende uitstraling en zijdeglans heeft weer een wat mattere uitstraling. Beide typen zijn te verkrijgen als acrylverf én alkydverf.
  • High Solid verf – High Solid verf is een soort acrylverf. Dit type verschilt echter in de dekkingsgraad, High Solid dekt namelijk beter en sneller waardoor u minder liters verf nodig heeft. De droogtijd is daarentegen wel langer dan reguliere acrylverf.
  • Muurverf – Gaat u uw huis verven? Dan is een zoektocht naar ‘muurverf’ via Google al voldoende. Muurverf is te verkrijgen voor binnen en buiten en natuurlijk in eindeloos veel kleuren.
  • Primer – Een primer, ook wel grondlaag genoemd, wordt gebruikt voor de daadwerkelijke verf aan wordt gebracht. Een primer zorgt er namelijk voor dat verf zich beter hecht en is dan ook voor nagenoeg iedere verfklus aan te raden.
  • Radiatorlak – Een radiator wordt uiteraard gebruikt om uw huis te verwarmen. Dit betekent dat wanneer u deze wilt verven, de verf ook hittebestendig dient te zijn. Dit is simpelweg het geval met radiatorverf of radiatorlak.
  • Structuurverf – Structuurverf is vergelijkbaar met muurverf maar dan met een grovere korrelstructuur. Hiermee is het mogelijk om structuur aan te brengen in uw verfwerk en de geverfde wanden.

De algemene boodschap in het bovenstaande lijstje is dat er verschillende typen verf zijn voor verschillende typen klusjes. U heeft dus andere verf nodig voor uw woning dan voor uw tuinhuis. Bekijk dus altijd goed wat uw doel is alvorens u verf gaat kopen. U wilt natuurlijk voorkomen dat u de verkeerde verf koopt.

Welk type verf u ook zoekt, u kunt online verf bestellen via www.kleurenwaaier.nl. Dankzij het ruime aanbod en scherpe tarieven vindt u altijd de verf die u zoekt.

 

De juiste hoeveelheid verf bepalen

Het is uiteraard mogelijk om een schatting te maken. U wilt echter natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan, zoals bijvoorbeeld te weinig verf hebben.

Wij adviseren om de te verven oppervlakken altijd even op te meten. Hiervoor hoeft u enkel van ieder oppervlak de hoogte en breedte te meten en deze met elkaar te vermenigvuldigen. Tel alles bij elkaar op en klaar is kees! Houdt er rekening mee dat dit natuurlijk maal 2 moet als u ook primer wilt aanbrengen of twee keer moet sauzen.

 

De juiste benodigdheden

Naast verf heeft u uiteraard nog andere tools en hulpmiddelen nodig. Zorg er dan ook voor dat u de volgende benodigdheden in bezit hebt voor u van start gaat.

  • Blik(ken) verf
  • Primer/grondlaag
  • Verfroller en verfbak
  • Kwasten: van klein, middelgroot en groot
  • Roerstokje
  • Schilder tape
  • Natte schoonmaakdoek(ken)
  • Ladder

 

We hopen dat de bovenstaande informatie u heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in verf, de benodigde tools en het verfwerk zelf. Mocht u toch twijfels hebben dan kunt u altijd nog even contact opnemen met de lokale verfspecialist.