Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

De ins en outs van het egaliseren van een tegelvloer

 

Wanneer je een tegelvloer hebt, is het belangrijk om deze waterpas te houden. Een vlakke vloer zorgt ervoor dat je tegels gelijk liggen en er op hun best uitzien. Als je vloer niet waterpas is, kun je merken dat sommige van je tegels hoger of lager liggen dan de andere, wat lelijk kan zijn. In dit blogbericht bespreken we wat het egaliseren van een tegelvloer inhoudt, wanneer het nodig is en of je het zelf kunt doen of niet. We zullen ook een stappenplan geven voor het egaliseren van een tegelvloer als je besluit het project zelf aan te pakken!

Wat is een tegelvloer egaliseren

Een tegelvloer egaliseren betekent eenvoudigweg ervoor zorgen dat al je tegels op hetzelfde niveau liggen. Dit is belangrijk voor zowel esthetische als functionele redenen. Als sommige van je tegels hoger of lager liggen dan andere, kan dat een lelijke aanblik creëren. Bovendien kunnen ongelijke tegels struikelgevaar opleveren, en als ze te hoog of te laag liggen, bieden ze mogelijk niet voldoende dekking voor het oppervlak eronder.

Wanneer is het egaliseren van een tegelvloer nodig?

Als je nieuwe tegels legt in een ruimte waar voorheen geen tegels lagen (zoals in een nieuwbouwhuis), dan moet je de vloer egaliseren voordat je de tegels legt. In de meeste gevallen echter, is het egaliseren alleen nodig als je vloer in de loop der tijd ongelijk is geworden. Dit kan om een aantal redenen gebeuren, waaronder:

 

 • Verzakking van de fundering of ondervloer

 • Waterschade

 • Onopzettelijke schade (bv. door iets zwaars op de vloer te laten vallen)

 

Of je je tegelvloer al dan niet moet egaliseren, hangt ook af van het soort tegel dat je gebruikt. Sommige soorten tegels zijn meer vergevingsgezind dan andere als het op kleine hoogteverschillen aankomt. Keramische en porseleinen tegels kunnen bijvoorbeeld meestal zonder problemen op een oneffen oppervlak worden gelegd, terwijl natuurstenen tegels kunnen barsten als ze niet op een perfect vlak oppervlak worden gelegd.

Kun je zelf een tegelvloer egaliseren?

Ja, je kan in principe  een tegelvloer zelf te egaliseren. Het is echter een vrij uitdagend project, en we zouden het alleen aanraden als je enige ervaring hebt met huisverbeteringsprojecten. Als je besluit het project zelf aan te pakken, hebben we hieronder een stappenplan voor je uitgezet!

Stappenplan voor het egaliseren van een tegelvloer

Voordat je begint, is het belangrijk dat je al het gereedschap en materiaal verzamelt die je nodig zult hebben. Deze omvatten:

 

 • Een waterpas

 • Een rechte rand (bv. een liniaal of een krijtlijn)

 • Afstandhouders voor tegels

 • Een getande spaan 

 • (optioneel) Een natzaag voor het snijden van tegels 

 

Zodra je al het nodige gereedschap en materiaal hebt, volg je deze stappen om je tegelvloer te egaliseren:

 

 • Stap één: bepaal of je vloer waterpas is. Gebruik een waterpas en een rechte rand om te controleren of er hoge of lage plekken zijn. Als je er vindt, markeer ze dan met krijt zodat je weet waar je je op moet richten.

 • Stap twee: als je vloer niet waterpas ligt, gebruik je een zelfnivellerend middel om het oppervlak te egaliseren. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen en de droogtijd.

 • Stap drie: zodra het zelfnivellerende middel is opgedroogd, is het tijd om de tegels te leggen! Begin in een hoek van de kamer  en werk naar buiten toe. Gebruik afstandhouders om de tegels gelijkmatig te verdelen, en gebruik een getande spaan om de lijm te verdelen.

 • Stap 5: Als alle tegels zijn gelegd, laat je de lijm drogen volgens de instructies van de fabrikant.

 • Stap 6: Tot slot, voeg de voegen tussen de tegels. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen en de droogtijd.

 

En dat is het, zo kun je het egaliseren van je tegelvloer helemaal zelf doen en ben je in no time klaar om te genieten van je nieuwe tegelvloer!