Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

De nadelen van een robotstofzuiger

De afgelopen paar jaren is het gebruik van een robotstofzuiger enorm toegenomen in Nederlandse huishoudens. Dit is niet zo gek aangezien dit schoonmaakapparaat volledig zelfstandig jouw vloer kan schoonmaken. Hiermee spaar je aanzienlijk veel tijd, waardoor jij weer andere huishoudelijke taken kan gaan doen. Ideaal als je doordeweeks weinig tijd hebt! Ondanks dat veel mensen helemaal overtuigd zijn van de handige robotstofzuiger, zijn er enkele nadelen te benoemen. In deze blog nemen wij al deze nadelen onder de loep zodat jij straks niet voor verrassingen komt te staan. Overweeg jij dus om een robotstofzuiger aan te schaffen? Dan is deze blog interessant voor jou!

Alle nadelen op een rijtje

Vandaag de dag mag een robotstofzuiger zeker weten niet meer ontbreken in een smarthome. De voornaamste reden hiervoor is dat dit schoonmaakapparaat gemakkelijk te bedienen is met jouw smartphone. Zo kun je in een handomdraai niet alleen je lichten bedienen, maar ook de robotstofzuiger. Ideaal als jij je woning moderner wilt maken. Toch zorgen robotstofzuigers niet altijd voor een glimlach op jouw gezicht. Dit komt doordat de technologie van dit schoonmaakapparaat nog in de kinderschoenen staat en daardoor nog nadelen met zich meebrengt. Hieronder hebben wij alle nadelen van de robotstofzuiger voor je op een rijtje gezet:

  • Kan niet over hoge drempels rijden

  • Kabels in huis kunnen de robotstofzuiger laten vastlopen

  • Kan niet alle soorten vuil herkennen

  • Slechts geschikt voor één verdieping in huis

  • Kan tegen meubels botsen en zorgen voor schade

  • Stofzuigt niet altijd even goed

  • Maakt veel herrie in vergelijking met een gewone stofzuiger

  • Is alleen geschikt voor vloeren

  • Huisdieren kunnen bang zijn voor de robotstofzuiger

Het grootste nadeel van een robotstofzuiger is dat het niet alle soorten viezigheid kan herkennen. Dit kan een enorm probleem opleveren wanneer jouw hond of kat zijn behoeften in de woning heeft gedaan. De robotstofzuiger ziet niet dat er ontlasting op de vloer ligt, waardoor het er overheen zal rijden met alle gevolgen van dien. 

Nadelen die je kan voorkomen

Ondanks dat een robotstofzuiger nadelen met zich meebrengt, is het mogelijk om enkele van deze nadelen te voorkomen. Dit is mogelijk door je na aanschaf te verdiepen in de productspecificaties. Door dit te doen voorkom je onder andere dat de robotstofzuiger plekken in huis overslaat. Daarnaast is het verstandig om van tevoren de maximale drempelhoogte te meten. Dit maakt het makkelijker om een model te kiezen die over de drempels van jouw woning kan rijden. Het is ook eenvoudig te voorkomen dat de robotstofzuiger jouw meubels gaat beschadigen. Hiervoor hoef je slechts een model te kiezen die veel sensoren bevat. De robotstofzuiger heeft dan zelf door wanneer er een meubel in de weg staat en zal daardoor omkeren. 

Door je tijdens het koopproces te verdiepen in de robotstofzuigers voorkom je dat je een model kiest waarmee jij een vervelende ervaring krijgt. Het lezen van productspecificaties is hierbij ontzettend belangrijk! Wil je ook direct gemakkelijker de vloer dweilen? Dan een stoomreiniger uitermate geschikt om te gebruiken in combinatie met de robotstofzuiger.