Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Design lampen: wat doen ze met de sfeer?

Er zijn maar weinig mensen die snappen hoe je design lampen kunt gebruiken om een mooie sfeer neer te zetten. Lampen zijn best wel opvallende elementen in je interieur, ondanks dat je dat waarschijnlijk niet door hebt. De meeste mensen richten zich dan ook op andere elementen, zoals de kleur op de muren, de bank, de stoelen, etc. Lampen worden meestal pas als laatst uitgezocht, en eigenlijk is dat heel erg zonde. Mooie en slim uitgekozen design lampen kunnen namelijk de sfeer heel erg beïnvloeden en echt fungeren als een eyecatcher in de ruimte. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kleine, simpele spots, maar als je het budget hebt voor design lampen dan moet je daar zeker je voordeel mee doen.

 

Design lampen voor elke woonstijl

Het spreekt voor zich dat design lampen er in allerlei verschillende stijlen zijn, en dus ook in de jouwe. Veel mensen denken bij het horen van de term direct aan hele strakke, moderne ontwerpen van bijvoorbeeld rvs, maar dat is lang niet altijd het geval. Design lampen kunnen namelijk ook een ouderwetse look hebben, en gemaakt zijn van bijvoorbeeld rotan. Dit is op dit moment een heel trendy materiaal, en je ziet er ontzettend veel uitvoeringen van in de luxere lampenwinkels. Het voordeel aan dit materiaal is dat het stukken goedkoper is dan rvs, en als je dat weet kun je dus design lampen kopen voor een wat kleiner prijsje. Je hebt dan een echte eyecatcher aan je plafond hangen, maar bent er geen vermogen voor kwijt. Uiteraard is het bij dit soort ontwerpen wel zo dat je betaalt voor het design, en niet perse voor de materialen die erin zitten, maar dat is bij heel veel designers items het geval.

 

Kies je hanglampen of staande lampen?

Je zou bijna automatisch kiezen voor een mooie hanglamp in je woonkamer, maar misschien kun je wel beter voor enkele losse design lampen gaan. De meeste mensen denken niet zo creatief, en kiezen simpelweg een hanglamp omdat ze dan weten waar die moet komen te hangen. Maar als je dat gat in het plafond netjes afwerkt en verschillende sfeerlichten over de ruimte verdeelt ziet dat er ook erg mooi uit. Je kunt dan vaak makkelijker spelen met de sterkte van de verlichting, wat bij een plafondlamp wat moeilijker gaat. Enkel als daar een dimmer op zit kun je ermee spelen, maar dat is in de meeste huizen niet het geval. Denk dus eens wat creatiever, want design lampen zijn er in veel verschillende uitvoeringen.

 

Welk materiaal kies je?

Hierboven staat al iets over design lampen van rotan. Deze hebben een vintage-achtige uitstraling. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor rvs, wat de ruimte een hele moderne, strakke look geeft. Als laatste zijn er ook veel design lampen van glas. Deze ogen heel ruimtelijk doordat ze (eventueel deels) transparant zijn. Doordat het glas glimt vallen ze mooi op en is het altijd een mooi accent. Laat je eens in een lampenwinkel adviseren over de verschillende opties en wat ze met de sfeer in de ruimte doen, dan kies je gemakkelijk het juiste exemplaar voor bij jou in huis!