Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Deze noppenfolie gebruik je bij je verhuizing

Wanneer je gaat verhuizen heb je waarschijnlijk wel een rol noppenfolie nodig. Noppenfolie beschermt je spullen tegen beschadigingen door stoten en krassen bij het verplaatsen. Maar ook de muren en kozijnen van je oude en nieuwe woning worden beschermd dankzij de noppenfolie die je op je meubels en andere grote, zware of scherpe spullen hebt gewikkeld. Wanneer je gaat zoeken kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit verschillende soorten noppenfolie. Welke kun je het beste gebruiken?

De goedkoopste noppenfolie voor standaard verhuisklussen

De goedkoopste variant noppenfolie bestaat uit twee lagen met LDPE folie. De eerste laag heeft de noppen, de tweede, gladde laag, komt hier overheen zodat er lucht wordt opgesloten in de bubbels. De noppen worden met de noppen naar binnen aangebracht op de spullen die je in wilt pakken. Zo vormt de luchtlaag een goede bescherming en loop je bovendien niet het risico dat de noppen knappen wanneer je ergens tegenaan botst. Standaard noppenfolie is geschikt voor vrijwel alle reguliere inpakklussen. Het materiaal is erg flexibel en met een rol duct tape zet je het eenvoudig vast.

Noppenfolie met schuim voor gevoelige meubels

Met name houten meubels hebben vaak een gevoelige laklaag of zijn bijvoorbeeld met was beschermd. Gewone noppenfolie kan dan blijven plakken en een afdruk geven op het oppervlak van je meubels. Om dit te voorkomen kies je voor noppenfolie met een extra schuimlaag. Deze laag voorkomt dat de folie schade aan de toplaag van je meubels aanbrengt. Als extra voordeel biedt het schuim nog een extra beschermende laag voor je spullen.

Biobased noppenfolie voor een beter milieu

Hoewel noppenfolie één van de meest gebruikte en misschien wel meest praktische inpakmaterialen ter wereld is, blijft het plastic. En plastic kan niet natuurlijk worden afgebroken waardoor het heel lang rond kan blijven slingeren in de maatschappij. Daarbij wordt het ook nog eens van olie gemaakt. Niet echt goed voor het milieu dus. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven met meer oog voor het milieu. Biobased noppenfolie bijvoorbeeld. Dit wordt voor minimaal 60% gemaakt van de suikerrietstengels die overblijven na de productie van rietsuiker. Verwar dit overigens niet met gerecyclede noppenfolie. Deze noppenfolie wordt gemaakt van gerecycled LDPE.

Noppenfolie tijdens het verbouwen

Deze hoort niet helemaal bij het verhuizen maar het is toch goed om hier even bij stil te staan. Wanneer je gaat verbouwen en een werkvloer nodig hebt, of wanneer je een kelder of fundering wilt isoleren, kun je een speciale noppenfolie gebruiken. Deze zwarte noppenfolie is gemaakt van HDPE in plaats van LDPE. Daardoor is het harder en steviger dan gewone noppenfolie en kan het niet gebruikt worden om in te pakken.