Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Drukwerk laten stansen? Dit moet u weten

Het stansen van drukwerk is in de loop der jaren populair gebleven. Dat is natuurlijk niet gek want stansen is nog altijd een zeer effectieve manier om uw drukwerk een unieke uitstraling mee te geven. Wilt u weten hoe stansen werkt of bent benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel leest u alles over deze specifieke techniek en wat er allemaal mogelijk is.

Wat is stansen precies?

In het stansproces zijn er verschillende stappen te onderscheiden. Allereerst wordt er gestart met het maken van een ontwerp. Als voorbeeld gebruiken we een papieren kerstster. Een ster is niet gemakkelijk om uit te snijden met een snijmachine en daarom heeft de stanstechniek in deze de voorkeur. Na het voltooien van het ontwerp wordt er gestart met de stanstechniek. Stansen is niets anders dan een vorm uit het papier halen. De vorm van de kerstster wordt dan echt uit het papier ‘geslagen’, maar dit kan niet zomaar. De stansmachine kan namelijk niet werken zonder een stansvorm. Deze stansvorm wordt als het ware op de machine gemonteerd. Als we verder inzoomen op de stansvorm, kunnen we concluderen dat deze vorm bestaat uit messen. De messen worden op het drukwerk/papier gedrukt. De gewenste vorm, de kerstster is uiteindelijk het eindresultaat.

De stansvorm nader toegelicht

Het maken van een perfecte stansvorm is echt maatwerk. De complexiteit van een ontwerp speelt hier natuurlijk een grote rol in. Over het algemeen wordt er veel gewerkt met vergelijkbare ontwerpen. Presentatiemappen, flyers, hoteldeurhangers of labels voor aan uw koffer zijn voorbeelden van veelgebruikte ontwerpen. Deze ontwerpen zijn niet extreem complex maar te moeilijk voor een reguliere snijmachine. Het is mogelijk om te kiezen voor een algemeen ontwerp, maar een eigen stansvorm laten ontwikkelen aan de hand van uw persoonlijke ontwerp is ook een optie. Vaak speelt de complexiteit van een ontwerp ook een rol in het kostenplaatje.

De expert voor u

Papier stansen is een snellere manier dan regulier snijden. Daarnaast is er met de stansmachine heel erg veel mogelijk. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met Marcol. Dit stansbedrijf is zeer ervaren en werkt met moderne stanstechnieken. Naast stansen, is Marcol ook gespecialiseerd in het frezen en snijden van papier en karton. Eventueel kunt u ook terecht bij Marcol voor het frezen en stansen van verschillende kunststofmaterialen als schuim en rubber.