Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

Een gezonde laatste rustplek

Hoe gezond en verantwoord wordt jouw laatste verblijf?

We gaan allemaal dood en ons laatste kamertje zal bestaan uit 6 planken. JIj bepaalt zelf hoe vervuilend en milieu belastend dat laatste rustplekje wordt. Wist je dat normaal begraven of cremeëren behoorlijk vervuilend en milieu belastend is? Een groep studenten bedacht een innovatieve en mooie oplossing.

Milieuvriendelijk Begraven

Studenten uit Delft zochten én vonden namelijk een meer efficiënte manier van ‘compostering’ na het begraven. Begraven is meer milieubelastend en zélf vervuilend. Dat komt doordat lichaamsvreemde stoffen en voorwerpen uit ons lichaam na het overlijden in de bodem terecht komen. De startup “Loop” ontwikkelde een grafkist (Living Cocoon)die leven brengt aan de bodem en die schadelijke stoffen omzet. Hun startup “Loop” zou wel eens een revolutie op het gebied van doodskisten teweeg kunnen brengen.

Dood één worden met de natuur

Eén worden met de natuur, dat is het uitgangspunt van de Living Cocoon, de eerste levende doodskist ter wereld. De kist, ontwikkeld door de Delftse start-up Loop, is gemaakt van mycelium, een levend organisme dat normaal gesproken onder de grond in de complexe wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen groeit.

Schimmels verteren dode materialen – het zijn de recyclers van de natuur. Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel die er wat gestorven omvormt tot nieuwe plantenvoeding. De schimmeldraden worden ook wel hyfen genoemd. Meestal zit de zwamvlok onder de grond.

Loop-oprichter Bob Hendrix noemt  Mycelium  ‘De grootste recycler van de natuur’. Het buitengewone is dat deze schimmel zelfs giftige stoffen, zoals olie, plastic en metaal kan omzetten.

De Dood als basis voor het Nieuwe

Hoe snel gaat dat omzetten en verteren van dood materiaal? Wel de kist van mycelium verteert eenmaal in de grond binnen een maand. Het lichaam dat in een Living Cocoon begraven is verandert dankzij de schimmel in een periode van 2 tot 3 jaar volledig tot gezonde bruikbare voeding voor de natuur. Een lichaam dat in een gewone houten kist begraven is heeft voor ditzelfde proces wel tien jaar nodig en laat in veel gevallen milieubelastende stoffen achter.

 

Interesse in persoonlijke uitvaarten, mooie grafmonumenten en grafkunst

Maar is er wel vraag is naar weer een ander type andere doodskist. Er zijn tenslotte al lijkwades van vilt, grafkisten van wilgenteken, bamboe en zelfs karton! Cissy van Winden directrice van uitvaartonderneming MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is positief. Er is volgens haar sowieso veel interesse om uitvaarten en alles rondom de dood persoonlijker te maken. Uitvaarten zijn inmiddels bijna allemaal persoonlijk en op maat gemaakt. Nabestaanden willen er actief bij  betrokken zijn, of het grotendeels zelf organiseren. 

Deze trend van meer persoonlijke uitvaarten en bijzondere grafkisten zie ook steeds vaker terug bij het kiezen van een grafsteen of grafmonument.

 

Persoonlijke gedenktekens,  grafmonumenten of zelfs grafkunst.

Hoewel de meeste grafzerken en grafstenen nog steeds standaard zijn en van steen worden gemaakt is ook hier de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistiek. In het geval van Grafkunst wordt een uniek grafmonument of gedenkteken voor de nabestaanden op maat gemaakt.

Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

 

Begraven in een alternatieve kist

In plaats van de traditionele houten grafkist worden mensen ook begraven of gecremeerd in in lijkwades, rietenkisten, doodskisten van bamboe of van wilgentenen en in kisten gemaakt van in Nederland geproduceerd hout.

Een levende doodskist is een uitbreiding van het assortiment waaruit nabestaanden kunnen kiezen. Het unieke is dat deze grafkist daadwerkelijk iets toevoegt aan de natuur.

De levende doodskisten (Living Cocoons)  zijn inmiddels via vrijwel alle uitvaartverzorgers leverbaar. Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer informatie en bestel mogelijkheden.

Jeroen Stok

Deze blog is afkomstig van beeldend kunstenaar Jeroen Stok.  Jeroen maakt behalve grafkunst ook “gewone RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde eigentijdse kunst met een exclusieve uitstraling van helder en strak RVS. Het ontwerpen van grafkunst in overleg met nabestaanden vormt een belangrijk onderdeel van zijn werk als kunstenaar. Het maken van een grafmonument is mooi maar emotioneel moeilijker. Het betekent voor nabestaanden veel meer dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/