Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Fluwelen fauteuil als ware eyecatcher

Om een fauteuil extra comfortabel te maken wordt er tegenwoordig vaak een zachte bekleding op aangebracht. Je hebt daarbij allerlei keuzes. Er bestaat heel zacht leer en verschillende stoffen, zoals een bekleding van velours, fluweel of velvet. Dat lijkt een moeilijke keus, maar in de praktijk valt dat wel mee. Want een fluwelen fauteuil en een velvet fauteuil zijn precies hetzelfde. Velvet is namelijk de Engelse term voor fluweel. Een velours bekleding is ook van fluweel, maar dan bewerkt, zodat de stof minder zacht aanvoelt als fluweel en ook wat minder sterk glanst. Qua prijs zijn velours en fluweel goed met elkaar te vergelijken.

Elke gewenste kleur

De grondstof voor fluweel is katoen of zijde. Dat zijn materialen die je in elke gewenste kleur kunt verven. Dat is de reden waarom een fluwelen fauteuil in enorm veel kleurvariaties verkrijgbaar is. Als je zo’n fauteuil online bestelt is het soms mogelijk zelf aan te geven wat jouw ideale kleur is. De stof wordt dan helemaal voor je op maat gemaakt. Houd er rekening mee dat daar wel een prijskaartje aan hangt. Gelukkig is het assortiment aan standaard kleuren echter zo groot, dat je ook daaruit altijd een kleur kunt vinden, die goed past bij jouw interieur.

Zacht

Hét kenmerk van een fluwelen fauteuil is, dat hij zo ontzettend lekker zacht aanvoelt. Een ander opvallende eigenschap is, dat de stoel er in elk licht anders uit lijkt te zien. Die eigenschappen zijn een gevolg van de manier waarop de stof is geweven. Bij het weven van fluweel ontstaan er kleine lusjes. Die worden doorgeknipt, zodat de haartjes naast elkaar komen te liggen. Omdat het hele dunne haartjes zijn, voelt dat heel zacht aan. Ook krijgt de stof daardoor een mooie glans. Als met de hand over de stof wordt gestreken verandert de richting van de haartjes, waardoor het lijkt alsof de stof een andere kleur krijgt.

Verschil met velours

Een fluwelen fauteuil lijkt sterk op een fauteuil van velours. Velours is in feite een bewerkt soort fluweel. Het is dus net als fluweel verkrijgbaar in elke kleur en het is ongeveer even sterk. Het verschil is, dat de haartjes bij velours een behandeling hebben gekregen, waardoor de stof is opgeruwd. Het effect daarvan is, dat velours een stukje minder zacht is. Ook zal een fauteuil van velours minder sterk glanzen dan een fauteuil van fluweel. Het voordeel van velours is, dat de effecten van de lichtinval op de kleur minder groot zijn.

 

Kijk voor inspiratie op Naduvi.nl.