Woning Ontwikkeling
Image default
Huishoudelijk

Gas of inductie

We willen duurzamer leven en als je dan voor de aanschaf van een nieuwe keuken staat, komt de vraag om te koken op gas of inductie vanzelf voorbij. Koken op inductie gebeurt al twintig jaar, maar de reden om over te stappen naar inductie is in de afgelopen jaren wel veranderd. Is inductie echt zo duurzaam en moeten we massaal overstappen of kleven er ook nadelen aan koken op inductie?

 

Gas of inductie, wat is duurder?

 

Als je kookt op gas kost dit per huishouden ongeveer twintig euro per jaar. Koken op inductie kost ongeveer 35 euro per jaar. Het prijsverschil is dus niet enorm. De investering om te gaan koken op inductie is wel groot. Een inductieplaat is duurder dan een gasfornuis, maar dat niet alleen. Als je overstapt moet je ook nieuwe pannen aanschaffen. Voor koken op inductie heb je pannen nodig met een platte en dikke bodem. De keus tussen gas of inductie is makkelijker te maken als je een startend huishouden bent, want dan hoef je met investeringen in kookgerei geen rekening te houden.

 

Keuze voor inductie

 

We stappen langzaam af van het aardgas. Stroom wordt steeds duurzamer opgewekt en daarmee is de keus voor inductie een duurzamer keus, dan gas. Als je de pan van de plaat haalt, koelt de plaat af. Dat maakt koken op inductie ook veilig. Bovendien is het gladde oppervlak makkelijk schoon te maken.

 

Keuze voor gas

 

Professionele koks kiezen nog steeds voor koken op gas. De vlammen kan je nauwkeuriger regelen en daardoor heb je meer controle over het gerecht dat je aan het bereiden bent. Gaskookplaten zijn goedkoper, dan inductie. Het nadeel is dat een gaskookplaat lastig schoon te maken is. Tenslotte werk je met open vuur en dat brengt altijd risico’s met zich mee. Beide kookplaten hebben voor- en nadelen. Kies bewust en kies de kookplaat die bij jou past.

Uiteindelijk is de milieuvriendelijke optie om te switchen van Gas naar Inductie.