Woning Ontwikkeling
Image default
Verbouwen

Het effect van natuurlijk daglicht binnen jouw woning

Jouw woning kan soms erg donker zijn. Vooral in de wintermaanden kan het weer ervoor zorgen dat je vaak de lampen aan moet hebben staan om al jouw werkzaamheden uit te kunnen voeren. Natuurlijk daglicht is dan een betere oplossing. Met natuurlijk daglicht kun je er namelijk voor zorgen dat er altijd voldoende licht in huis komt, zonder dat je hiervoor nog voor extra kunstmatig licht hoeft te gaan zorgen. Maar wat is dan het effect van natuurlijk licht binnen jouw woning? Onderstaande informatie legt het allemaal voor jou uit, zodat je goed voorbereid kunt kijken naar de mogelijkheden. 

 

De meubelstukken beter uit laten komen 

Natuurlijk daglicht is het licht dat door de zon wordt geproduceerd. De zon produceert het dagelijks, zelfs wanneer je hem niet kunt zien door de wolken. De uren dat het licht is, kunnen namelijk zorgen dat je jouw woning op een natuurlijke manier verlicht hebt. Een van de grootste voordelen hierbij is dat jouw meubelstukken er ook beter uit komen te zien. Kunstlicht verkleurt namelijk alles, waardoor jouw mooie kleed ineens veel minder mooi is. Je moet er daarom voor zorgen dat er zoveel mogelijk daglicht door de ramen heen komt. 

Een lichtkoepel voor extra daglicht 

Je zou er daarom voor kunnen kiezen om een lichtkoepel te laten plaatsen. Op de uitbouw een lichtkoepel plaatsen kan jou van bovenaf voldoende licht doorlaten. Deze lichtkoepel is namelijk een extra raam. Dit raam is daarbij goed geïsoleerd. In combinatie met de andere isolatie in jouw woning, zal er daarom altijd een aangename temperatuur in huis zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat het bijvoorbeeld zonder zonnescherm warm kan gaan worden in de uitbouw. De zonnestralen kunnen de warmte namelijk overbrengen op de koepel, waardoor dit ook in de woning terecht komt. 

 

De grootte van de lichtkoepel bepalen 

Een lichtkoepel kent ook geen lange levertijd. De koepel wordt namelijk prefab klaargemaakt en kan direct op jouw dak geplaatst worden. Het enige waar nog werk in komt te zitten is het maken van het gat waarin de koepel geplaatst moet worden. Afhankelijk van de grootte van de lichtkoepel kan dit qua werkzaamheden wel gaan verschillen. Ook verschilt het hierdoor enorm wat de effecten gaan zijn voor in jouw woning. Hoe meer licht er binnen komt, hoe beter jouw meubelstukken uitkomen en hoe meer werkzaamheden je zonder kunstlicht uit kunt gaan voeren. 

 

Een goede gezondheid door veel natuurlijk daglicht 

Een laatste effect van natuurlijk daglicht is dat je ook minder gezondheidsklachten krijgt. Natuurlijk licht draagt namelijk ook bij aan een goede gezondheid. Ondanks dat je niet direct in zonlicht zit, krijg je wel de nodige vitamines binnen. Tevens zal jouw hoofdpijn minder worden door natuurlijk daglicht. Je kunt er dus niet alleen profijt van hebben met jouw woning zelf, maar ook met jouw eigen gezondheid. Dit is waar je het uiteindelijk allemaal voor gaat doen en het ziet er ook nog eens mooier uit dan de lampen aan de muur.