Woning Ontwikkeling
Image default
Woningen

Hoe gaat een verhuurmakelaar in Utrecht te werk?

Een verhuurmakelaar is een tussenpersoon die tussen de eigenaar van een woning en een potentiële huurder bemiddelt. Ondanks dat hij of zij beide partijen van dienst is, wordt in opdracht van de verhuurder gewerkt. De professional heeft de verantwoordelijkheid voor uiteenlopende taken: van het inventariseren van een woning tot het opstellen van het uiteindelijke huurcontract. Een verhuurmakelaar in Utrecht kent de lokale woningmarkt als zijn broekzak en beschikt over een ruim netwerk. Daardoor kan uw woning vlot en tegen een marktconforme prijs worden verhuurd. 

 

De beginfase

Een verhuurmakelaar gaat niet zelf op zoek naar zijn klanten, maar wordt net als een verkoopmakelaar door hen ingeschakeld. Wanneer hem of haar om hulp bij het verhuren van een woning wordt gevraagd, is het ten eerste zaak om de wensen en vereisten van een verhuurder in kaart te brengen. Per wanneer en voor hoe lang wil deze persoon zijn woning verhuren? En waarom?

 

De opname van een woning door een verhuurmakelaar in Utrecht

Uiteraard is het voor een verhuurmakelaar ook belangrijk om te weten met wat voor een woning hij te maken heeft. Daarom wordt er te allen tijde een opname gepland. Tijdens dat bezoek bekijkt de makelaar de woonoppervlakte en de indeling van de woning, maar ook hoe luxueus deze is en wat de staat van onderhoud is. Zowel positieve punten als verbeterpunten worden daarbij vastgesteld. Aan de hand van zijn bevindingen stelt de verhuurmakelaar Utrecht een verhuurplan inclusief verhuurwaarde op.

 

Eventuele acties die nodig zijn om te kunnen verhuren

Lang niet altijd is een woning direct klaar om verhuurd te kunnen worden. Het is vanzelfsprekend dat deze in een goede onderhoudsstaat moet verkeren alvorens een huurder deze kan betrekken. U kunt daarbij denken aan de cv-ketel, de kwaliteit van de kozijnen en de mate van isolatie. Ook aan schijnbare details, zoals het dichten van boorgaten en de woning voorzien van een nieuw likje verf, mag u niet voorbijgaan. U heeft er belang bij dat uw toekomstige huurder tevreden is.

 

Uw wensen en belangen centraal

Zoals al eerder aangegeven, zijn ook uw wensen als verhuurder van belang. Daarom stelt een verkoopmakelaar u uiteenlopende vragen, zoals: Naar wat voor type huurders gaat uw voorkeur uit? Welke contracttermijn wilt u hanteren? Is de verhuurprijs inclusief meubilair, of wilt u die laatste niet verhuren? Daarnaast kan uw verkoopmakelaar nagaan of er eventueel een verhuurverbod in uw hypotheekvoorwaarden is opgenomen en of een eventuele Vereniging van Eigenaren verhuren toestaat.

 

De selectie van kandidaten en het opstellen van de huurovereenkomst

Wanneer het bovenstaande in kannen en kruiken is, is het tijd om over te gaan tot het plaatsen van de huuradvertentie en het uitnodigen van gegadigden. In principe hoeft u zelf geen kennis te maken met potentiële verhuurders, tenzij uw eigen voorkeur hier sterk naar uitgaat. De verhuurmakelaar screent vervolgens de meest geschikte huurkandidaten. U wilt er immers zeker van zijn dat zij uw woning met respect behandelen en hun financiële verplichtingen kunnen nakomen.  Is er een match? Dan zorgt de verhuurmakelaar voor een waterdichte huurovereenkomst.