Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Hoe kan je jouw meubelbeslag met het interieur matchen?

Meubelbeslag is misschien niet een heel bekend woord, maar iedereen heeft het in huis. De een is zich er meer bewust van dan de ander, maar je kijkt er de hele dag naar. Kijk maar om je heen, hoeveel deurklinken, grepen en scharnieren zie je? Hoeveel deurklinken en grepen heb je vandaag thuis vastgehad? Het beslag is onbewust een groot detail in je woning en het is belangrijk om dit met je interieur te matchen. Je kan dat doen door het beslag onzichtbaar te maken en helemaal op te laten gaan in de omgeving of om er juist een eyecatcher van te maken. De keuze is enorm en de mogelijkheden dus ook afhankelijk van het interieur en jouw eigen wensen en smaak. 

Wat is meubelbeslag?

Onder meubelbeslag wordt alles verstaan dat je gebruikt om meubels aan te kleden, denk aan grepen, knoppen, handvaten, sloten en scharnieren. Kijk maar eens om je heen en je zal zien hoeveel je ervan in huis hebt en dat is waarschijnlijk meer dan je eigenlijk dacht. Het beslag op meubelen slijt en ondanks dat je het niet regelmatig hoeft te vervangen, moet het soms wel vervangen worden. Hoe intensiever je het beslag gebruikt, zoals de handgreep van de voordeur, hoe sneller hij vervangen moet worden. Je hoeft een meubel dus niet weg te gooien als het meubelbeslag slijt, je kan het vervangen en je kan zelfs je interieur er een andere finishing touch aan geven. Zo is het de laatste jaren enorm in trek om vintage meubelen te herstellen in plaats van ze te vervangen. 

Kies het juiste meubelbeslag bij jouw interieur en jouw stijl 

Eigenlijk maakt het niet uit wat voor interieur je hebt, zolang je maar het juiste beslag erbij kiest. Heb je een moderne woning met strakke lijnen? Kies dan ook voor beslag dat een strakke lijn heeft. Maar beperk je niet tot de klassieke kleuren zoals chroom of RVS, maar kijk eens naar goud of zwart. Het kan een prachtige eyecatcher zijn als je de lijn wel laat matchen met je interieur maar de kleur juist eruit laat springen. 

Als je kiest voor een afwijkende kleur kan je deze kleur laten terugkomen in een aantal meubelen of in andere details. Denk bijvoorbeeld eens aan de gordijnen en laat daarin subtiel de kleur van het beslag terugkomen of kies één meubel uit waar de kleur in terug komt. Op die manier creëer je eenheid maar geeft het ook rust én een finishing touch. 

Bij een authentiek interieur kan je gaan voor een jaren ’30 deurklink bijvoorbeeld en kan je het meubelbeslag daarop aanpassen. Zo kan je kiezen voor houten deurklinken, maar je kan ook kiezen voor een white wash model. Dan kan je kiezen voor een styling met rondingen zoals een barok bijvoorbeeld. Op die manier kan je de oude Middeleeuwen terugbrengen met ene moderne finishing touch. Kijk dus verder dan de standaard chrome of RVS modellen en denk buiten de hokjes.