Woning Ontwikkeling
Image default
Woningen

Hoe kom je erachter welke tv bij je past?

Het is een vraag die altijd speelt bij het aanschaffen van een nieuwe tv. Welk formaat tv heb ik nodig? Naarmate 65-inch 4K-tv’s tegenwoordig standaard worden en modellen van 70 tot 80-inch tegen meer voordelige prijzen op de markt komen, wordt het een hele uitdaging om uit te vinden welke grootte van je tv het best bij je ruimte past. Veel mensen kopen een nieuwe tv zonder na te denken of deze wel in de kamer past waar de set komt te staan. Dit kan leiden tot minder kijkgenot met het kijken naar je favoriete streamingdienst. Dus, voordat je van plan bent een tv te kopen, kun je eerst beter de ideale grootte voor je behoeften bepalen.

Schermgrootte en resolutie.

Vergeet niet dat de grootte van tv’s altijd diagonaal worden aangeduid. Dit houdt in dat een scherm van 42-inch, meet 42-inch van de linkerbovenhoek naar de rechterbenedenhoek. Daar komt vervolgens bij dat je rekening moet houden met de resolutie van de tv. Dit, omdat hoe hoger de resolutie, hoe dichterbij je kunt zitten voordat je korreligheid in een afbeelding waarneemt. Wat inhoudt dat bij een 4K-tv (3840×2160) je dichterbij kunt zitten dan bij een 1080p-tv. Dit is een considerabel punt bij het overwegen van de schermgrootte. Aangezien je dichter bij een 4K-set kunt zitten, is het niet nodig zo’n grote tv te kopen als bij een 1080p-tv om je blikveld te vullen.

Overweeg de grootte van de kamer tegenover de tv-positie.

Bekijk de kamer waarin de tv zal komen te staan. Zolang het meubilair in die kamer verplaatsbaar is, heb je enige flexibiliteit in de grootte van de tv bij het uitzoeken ervan. Blijft ook nog de vraag, wat ben je van plan? De tv opstellen met de meegeleverde standaard of ga je hem bevestigen aan de muur. Gebruik je de meegeleverde standaard of plaats je de tv op een tv-meubel, in beide gevallen komt de set dichter bij de kijker, wat de kijkafstand dus verkort.

Houd daarom rekening met zowel diepte van de tv-standaard of het meubel waarop de tv komt te staan. Sommige merken worden geleverd met een standaard waar een flinke voet aanzit die naar achter uitsteekt, hierdoor komt de tv een flink stuk van de muur te staan. Bij bevestiging aan de muur kun je daar een standaard-voet kijkafstand aan toevoegen, al naar gelang dikte van de tv en welk soort muurbeugel er gebruikt wordt.

Hoe bereken je het beste welke grootte in je kamer past?

Meet de afstand (in centimeters) tussen waar je de tv wilt opstellen en waar je denkt te gaan zitten. Voor een 1080p-tv geven veel verkoop-experts een bereik van 1,5-2,5 keer de schermgrootte, helaas zijn er bijna net zoveel formules als dat er experts zijn. De diagonale afstand van televisies worden allemaal aangeduid in inches. Een inch is 2,54 cm en een voet(foot) bevat 12 inches. Nu wordt het op deze manier een hele toer om de ideale kijkafstand te bepalen. Daarom hanteren wij van www.morelisse.nl een algemene richtlijn. Hanteer 3 keer de diameter van een tv met HD-Ready(1280×720 pixels) als kijkafstand.

Hanteer 2 tot 2,5 keer de diameter van een tv met Full-HD(1920×1080 pixels) als kijkafstand.

Hanteer 1,2 tot 1,7 keer de diameter van een tv met Ultra-HD(3840×2160 pixels) als kijkafstand.

Kijk je naar een 4K ultra-high-definition televisie, dan verandert de formule wel een beetje. Vanwege de hoge resolutie, wordt aanbevolen de ideale kijkafstand te houden één tot 1.5 keer de schermgrootte. Dus heb je een 50-inch tv gekocht, dan moet deze op een afstand van ongeveer 1,5 tot twee meter afstand geplaatst worden. En naarmate de grotere televisies voordeliger worden, wil je onze richtlijnen van www.morelisse.nl ter harte nemen. Ben je er nog niet helemaal uit, neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom langs voor een kijkje in onze winkel in Amersfoort.

https://morelisse.nl/

Gerelateerde artikelen

Arabische sfeerverlichting

Je woning verkopen in de zomer

4 dingen om over na te denken bij nieuwe verwarming in huis