Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je een lekkende kraan

Een lekkende kraan is vervelend. Het gedruppel van de kraan in de badkamer kan goed hoorbaar zijn in het huis en bovendien zorgt het voor onnodige kosten. Zonde om zo water te verspillen toch? Daarom is het fijn om een lekkende kraan zo snel mogelijk te repareren.

Dus, wat kan je eraan doen? Een lekkende kraan hoeft niet te betekenen dat je deze moet verwijderen en vervolgens een nieuwe moet kopen of een geheel nieuwe combinatie van wastafel en kraan moet aanschaffen. Met een beetje geluk betreft het een eenvoudige reparatie die meeste mensen zelf uit kunnen voeren

Hier leggen we uit waarom een kraan kan gaan druppelen en hoe het repareren van een lekkende badkamerkraan in zijn werk gaat.  In duidelijke stappen leggen we je dit proces uit en we behandelen de tools die je nodig hebt om de klus te klaren.

Wat je nodig hebt om een lekkende kraan te repareren

Het gereedschap en de onderdelen die je nodig hebt om de defecte kraan te repareren, staan hieronder opgesomd:

  • Een verstelbare moersleutel

  • Een kruiskopschroevendraaier

  • Vervangende cartridge, ring of O-ring

  • Glijmiddel

Stappenplan

Voordat je iets doet, moet je jezelf voorbereiden op het repareren van een badkamerkraan. Eerste belangrijke stap: Schakel de hoofdwatertoevoer uit voordat je begint. Draai vervolgens de kranen open om het water in de leidingen te laten ontsnappen. 

Daarnaast moet je proberen vast te stellen waar het lek vandaan komt en wat de oorzaak kan zijn. Onthoud dat de meeste kranen keramische schijven gebruiken in plaats van rubberen ringen. Rubberen en keramische ringen zijn er in verschillende maten, dus je moet ervoor zorgen dat je ze op dezelfde manier vervangt. Het kan de moeite waard zijn om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor specifieke vereisten.

Stap 1

Verwijder de decoratieve afdekking of doppen van de kraan om toegang te krijgen tot de schroef die de kraan bij elkaar houdt. Je moet de schroef losdraaien om naar binnen te gaan en reparaties uit te voeren. Je kan deze doppen meestal met de hand losschroeven of ze voorzichtig losmaken met een sleufschroevendraaier.

Stap 2

Nu moet je je kraan uit elkaar halen door te beginnen met de kop van de kraan. Mogelijk zit er een metalen afdekking rond de nek die de klep beschermt, haal deze er ook af. Leg al je onderdelen op één plek. Cruciaal is dat je het doet in de volgorde waarin je ze hebt verwijderd, zodat je de kraan gemakkelijk weer in elkaar kunt zetten.

Stap 3

Een keramische schijf vervangen. Voor kranen uit die uit één stuk bestaan: nadat je de kraan of het handvat en de metalen behuizing hebt verwijderd, zie je een zeskantmoer die de cartridge vasthoudt. Gebruik de moersleutel om deze los te maken en te verwijderen. Identificeer de warme en koude cartridges als die er zijn (tegenwoordig meestal één cartridge), verwijder vervolgens de cartridge en vervang deze. Zet je kraan weer in elkaar.

Stap 4

Als de ring of cartridge niet het probleem is, moet je de O-ring vervangen. Schroef de tuit los en plaats de O-ring terug voordat je alles weer in elkaar zet. Gebruik een platte schroevendraaier om de O-ring los te maken en schuif hem eraf, of gebruik een schaar om hem af te knippen als je het moeilijk hebt. Rol de vervangende O-ring op. Zet dan je kraan weer in elkaar. Klaar is kees!