Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Hoe verhoog je de waarde van je huis?

Ben je van plan je woning in de verkoop te zetten? Dan is het tijd om de voorbereidingen te treffen, waaronder het verhogen van de woningwaarde. Of je dit nu zelf doen, of laat doen door een vakman, door een aantal wijzigingen kan de waarde van je woning rap stijgen. Naast dat de waarde van je woning stijgt, vergroot je ook de verkoopkans van je woning, en dat is geen overbodige luxe in de concurrerende markt hedendaags.

Oké, lets do it! Maar hoe verhoog je nu precies de waarde van je woning? In dit artikel geven we je alvast 6 praktische tips die je kunt doorvoeren om de verkoopprijs van je huis te verhogen, voordat je deze op de markt brengt.

Wil je voordat je deze tips gaat doorvoeren al weten wat je woning waard is? Laat dan een waardebepaling huis uitvoeren door een lokale makelaar.

1. Het repareren en schilderen van de buitenmuren

Een goede eerste indruk is essentieel. De buitenmuren van de woning is misschien wel het eerste wat een potentiële koper te zien krijgt. Het kan dus lonen om deze buitenmuren wat extra aandacht te geven.

Zijn de buitenmuren in slechte staat, dan kan het de potentiele koper zomaar afschrikken. Een nieuwe verflaag kan ervoor zorgen dat je woning er weer fris en verzorgd uitziet. Vermijd gewaagde tinten, deze kunnen ervoor zorgen dat de woning voor de verkeerde reden opvalt. Indien je advies wilt, is het altijd een goed idee om beroep te doen op de kennis van je makelaar.

Behalve dat je buitenmuren kan verven, is het ook belangrijk dat je de buitenmuren checkt op zichtbare tekenen van schade. Zo kunnen huizen van bakstenen mogelijk kleine openingen bezitten, die opgevuld moeten worden met verse mortel. Deze relatief kleine aanpassingen zorgen ervoor dat een woning er als nieuw uitziet zonder dat er ingrijpende renovatie nodig is.

2. Upgrade de deuren en ramen

Nieuwe deuren en ramen zien er vaak stijlvol uit, zeker als ze goed aansluiten bij de algehele stijl van de woning. Dit kan een goede indruk achterlaten bij potentiele kopers. Naast het visuele aspect, zorgen nieuwe ramen en deuren ervoor dat je woning energiezuiniger wordt. Dit betekent minder energiekosten, wat ook erg interessant is voor de geïnteresseerden.

3. Tuin

De meeste mensen houden van een aantrekkelijke tuin, daarnaast kost het opknappen van een tuin vaak niet al te veel geld.

Potentiele kopers zien de tuin vaak als een sterke indicator van de totale hoeveelheid moeite die aan jouw woning is besteed. Dode planten, rommelige – of saaie tuinen kunnen erop wijzen dat de eigenaar nalatig is omtrent het onderhoud van een woning.

Investeren in een nieuw stuk gras, mooie volle struiken, bodembedekkers of bomen kan de tuin een heel ander aanzicht geven.

Een ander voordeel van een nette tuin, is dat kopers zich sneller zullen inbeelden hoe aangenaam het zou zijn om in de zomermaanden gebruik te maken van de tuin

Naast het aanpakken van het groen in de tuin, is het ook belangrijk om na te denken over de tuinverlichting, want lang niet alle bezichtigingen vinden overdag plaats. Verlichting kan de tuin een moderne, chique uitstraling geven.

4. Upgrades in de keuken

De keuken is een van de belangrijkste gemeenschappelijke ruimtes in de woning. Kopers willen een functionele keuken met goed werkende kranen, veel opbergruimte en ruime werkbladen.

Het is een veelgemaakte fout om te overdrijven met luxe granieten of marmeren werkbladen en geheel nieuwe roestvrijstalen keukenapparatuur. Hoewel dit er strak en modern uit kan zien, zullen sommige kopers hierdoor afhaken omdat ze verwachten dat de vraagprijs van de woning te hoog zou zijn. Belangrijk is dat alle apparaten in ieder geval in werkende staat zijn en dat de keuken er netjes en aantrekkelijk uitziet. Een fruitmandje op het aanrecht is ook een veelgebruikte techniek om de huiselijk sfeer te stimuleren.

5. Verlichting

De kosten van goede verlichting kan enorm variëren, maar indien je nog hanglampen met oubollige lampenkappen hebt, is het waarschijnlijk tijd voor een upgrade.

Verlichting is erg belangrijk bij de verkoop van jouw huis. Zogenaamde ‘downlights’ zien er in de meeste omgevingen goed uit.  Verlichting kan ook worden gebruikt om decorstukken in huis te accentueren. Daarnaast kan energiezuinige verlichting ook de aantrekkingskracht van een woning vergroten. Het is dus belangrijk om in goede verlichting te investeren.

6. Schilder ook de binnenmuren

Er zijn altijd bepaalde trends die komen en gaan in interieurontwerp. De trend die de laatste jaren steeds populairder is geworden, is het verven van muren in afwijkende kleuren. Niet langer zijn alle muren blanco of wit.

De ontwikkeling is ontstaan, omdat kopers huizen met witte muren kunnen interpreteren als saai en karakterloos Muren zomaar voorzien van een opvallende kleur is ook niet de beste optie, aangezien dit de mogelijkheid vergroot dat potentiële kopers afhaken.

Als je een kleur gebruikt, zorg er dan voor dat alle kleuren goed bij elkaar passen. Zorg ook dat de kleuren in lijn staan met andere ontwerpaspecten binnen de woning. Accentmuren en getextureerde penseeltechnieken kunnen de woning visueel aantrekkelijk maken. Raadpleeg bij twijfel een binnenhuisarchitect.

Waar kun je het beste beginnen?

Hoewel enkele tips in deze lijst op het eerste oog overweldigend kunnen lijken, dragen ze alle bij aan het sneller verkopen van jouw woning, tegen een hogere verkoopprijs.

Je kunt het beste eerst de taken oppakken die niet al te veel financiële investeringen vereisen of energie vergen. Welke taak dat is ligt compleet aan jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld een handige buurman die goed kan schilderen? Dan kan het lonen om eerst de muren aan te pakken.

Het is altijd van toegevoegde waarde om advies te winnen bij een deskundige, bijvoorbeeld de makelaar of een interieurontwerper. Zij hebben goed zicht op de huidige verkoopwaarde van de woning en weten welke aanpassingen er nodig zijn om de verkoopwaarde te doen stijgen.

Wil je voor dat je aan deze aanpassingen begint, zeker zijn van de huidige verkoopwaarde? Laat dan de makelaar een gratis waardebepaling huis voor je uitvoeren. Hierdoor krijg je inzichten in de huidig waarde van de woning, en weet je hoeveel aanpassingen er nog doorgevoerd moeten worden voordat je de gewenste woningwaarde bereikt.

https://www.lassoo.nl/gratis-waardebepaling-huis/