Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Houd engerlingen op een afstand met aaltjes

Wat zijn engerlingen?

Je hebt het ongetwijfeld zelf al meegemaakt: plots zie je bruine en kale plekken in je gazon en zie je op de bodem kleine, witte larven smullen van de wortels van je gazon. In dat geval heb je te maken met engerlingen. Deze kleine beestjes kunnen heel wat schade toebrengen aan je gazon. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat de graszoden los zullen gaan liggen omdat de wortels weggevreten zijn. Daarbovenop zijn engerlingen een delicatesse voor vogels en mollen, die op hun beurt je gras komen omwoelen. Dit klinkt allemaal niet best, maar er is ook goed nieuws! Je kunt eenjarige engerlingen namelijk bestrijden met B-green. Deze aaltjes kun je kopen bij BioGroei.

Wat is B-green en hoe werkt het?

B-green is een bestrijdingsmiddel dat je kunt gebruiken om engerlingen biologisch te bestrijden. In dit biologisch middel zitten aaltjes die de larven van onder andere taxuskevers en rozenkevers bestrijden. Ze werken hiervoor samen in symbiose met bepaalde bacteriën die dodelijk zijn voor de larven.

Na het verspreiden van de B-green aaltjes over de aangetaste stukken in je gazon, zoeken de aaltjes de engerlingen op in de grond en dringen ze binnen in de larven. De larven worden op dat moment bacterieel vergiftigd, waardoor ze een een roodbruine kleur krijgen en afsterven. In de dode larven zullen zich daarna nieuwe generaties aaltjes ontwikkelen, die opnieuw op zoek zullen gaan naar engerlingen. De aaltjes van B-green blijven ongeveer zes weken actief in je gazon.

Om B-green aan te brengen, maai je eerst je gazon. Indien er een dikke viltlaag op je gazon ligt, verticuteer je je gazon voor de behandeling. Daarna los je de aaltjes op in water en verdun je ze naargelang de oppervlakte die je wilt behandelen. Je giet ze dan met een gieter op en rond de aangetaste plekken. Je kunt hiervoor ook een nematodenspuit gebruiken van Biogroei. Heb je veel kale plekken? Dan behandel je best je hele gazon. De behandeling voer je ook best uit in de regen in half augustus tot eind september. De bodem moet een temperatuur van ongeveer twaalf graden hebben. Houd erna de grond gedurende minstens twee weken vochtig door de ondergrond diep water te geven. Herhaal deze behandeling ten slotte meerdere jaren na mekaar.

Wat zijn de voordelen van B-green?

B-green is veilig voor je huisdieren en kinderen, je hoeft dus niet van het gazon weg te blijven na de behandeling. Ook is het een biologisch bestrijdingsmiddel en is het dus goed voor het milieu. B-green is daarbovenop ook erg doeltreffend als je het gebruikt tijdens de juiste periode. Surf dus zeker naar BioGroei en haal je eigen B-green aaltjes zelf in huis.