Woning Ontwikkeling
Image default
Woningen

Hypotheek oversluiten, wat is het? En hoe werkt het?

Bij het oversluiten van uw hypotheek gaat u van uw huidige hypotheek naar een ander. Dit komt doorgaans voor bij het verhuizen naar een andere woning. Ook indien de hypotheekrente zich op een laag punt bevindt kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen. Hoe dit in zijn werk gaat zal ik u in dit artikel uitleggen.

Wat is het oversluiten?

Wanneer u uw hypotheek oversluit betekent dit dat u van het ene hypotheekcontract met een vast rentepercentage overstapt naar een ander hypotheekcontract. Dat is er dan doorgaans uiteraard één met een lager rentepercentage. Dit kan zowel bij uw huidige geldverstrekker als bij een andere.

Wat komt erbij kijken?

Wanneer u overstapt van hypotheek lost u eigenlijk uw oude hypotheek af met uw nieuwe. Hierbij is uw woning het onderpand. Bij het oversluiten van uw hypotheek komen wel kosten kijken. Veelal dient u een vergoeding te betalen voor het openbreken van uw oude contract. Dit komt omdat de uw oude geldverstrekker rente misloopt wanneer u het contract eerder verbreekt dan dat het afloopt. De hoogte van de vergoeding die de oude geldverstrekker van u verwacht hangt af van een aantal factoren:

  • De rente die u nu betaalt
  • De rentestand op het moment van oversluiten
  • De hoogte van uw hypotheekbedrag Dit betekent dat u bij een hoger hypotheekbedrag ook een hogere afkoopsom moet betalen.
  • Boetevrije aflossing Bij de meeste geldverstrekkers heeft u de mogelijkheid om jaarlijks een bedrag boetevrij af te lossen. De bank zal deze afkoopsom berekenen over het deel van de hypotheek dat u niet boetevrij mag aflossen. Vaak bedraagt dit bedrag zo’n 10%-20% van uw hypotheek.
  • De rentevaste periode die nog resteert in uw contract Hoe langer de periode is die nog resteert des te hoger de afkoopsom zal zijn. Dit komt omdat uw geldverstrekker dan meer rente misloopt. Dat zal worden meegenomen in de afkoopsom. Hierdoor is het beste moment om over te stappen van hypotheek doorgaans het einde van uw rentevaste periode.

Het oversluiten is niet heel ingewikkeld, een goede adviseur neemt u al het werk uit handen.

Wanneer is een hypotheek oversluiten voordelig?

Het oversluiten van uw hypotheek is erg interessant op momenten zoals deze. De rentepercentages staan momenteel namelijk historisch laag. Dit betekent dat wanneer u over zou sluiten, u veelal behoorlijk per maand kunt besparen. Het nieuwe rentepercentage kunt u vervolgens vastzetten. Zo kunt u voor langere tijd profiteren van uw overstap.

Regels bij het oversluiten van een hypotheek

  • De nieuwe hypotheek moet passen binnen de huidige hypotheeknormen. Dit houdt in dat uw hypotheek niet hoger mag zijn, dan de huidige waarde van uw woning. Uiteraard moet de hypotheek ook passen bij uw huidige inkomen.
  • Indien u een deel van de lening aflosvrij heeft mag u dat vaak behouden. Bij veel geldverstrekkers is het zo dat maximaal 50% van de huidige waarde van uw woning aflossingsvrij mag zijn. Aflossingsvrij houdt in dat u dit bedrag tijdens de looptijd van de hypotheek niet aflost.

Heeft u verder nog vragen kunt u altijd bij ons terecht. Kijkt u gerust op deze pagina voor meer informatie.

https://geldinhuis.nl/is-oversluiten-voordelig