Woning Ontwikkeling
Image default
Financieel

Ik wil mijn huis verbouwen, kan ik een extra lening afsluiten?

Thuis een verbouwing of renovatie uitvoeren gaat financieel vaak flink in de papieren lopen. Of het nu gaat om een nokverhoging, een grondige renovatie van uw keuken of het ombouwen van uw badkamer tot een waar paradijs: u zult uw portemonnee moeten trekken als u een mooi, stijlvol en duurzaam resultaat wilt bereiken. Maar niet iedere woningeigenaar of ondernemer (als het om een bedrijfsverbouwing gaat), heeft het benodigde geld achter de hand om de verbouwing of renovatie direct te bekostigen. Daarom is een lening afsluiten voor de financiering van de bouwkosten vaak de enige oplossing. Maar kan een lening afsluiten wel, bijvoorbeeld als u al een hypotheek of een andere lening op uw naam heeft staan? Wat zijn precies de mogelijkheden om extra bij te lenen als u uw bouwproject wilt bekostigen?

Bekostigen via spaargeld of een lening via bekenden

Een verbouwing bekostigen kan op meerdere manieren. Heeft u spaargeld, dan is het natuurlijk aan te raden om dat geld, of een deel ervan, in te zetten voor uw bouwproject. De spaarrentes zijn momenteel namelijk dusdanig laag, dat uw geld in een verbouwing stoppen een stuk rendabeler is dan het geld op de bank laten staan. Heeft u geen of onvoldoende spaargeld? Dan is het een idee, als dat mogelijk is, om geld te lenen via bekenden, zoals vermogende vrienden of familieleden. Het grote voordeel hiervan is dat u dan geen rente betaalt of een aantrekkelijk laag rentepercentage krijgt. Met het lenen van bekenden moet u echter wel terughoudend zijn. Mocht u namelijk het bedrag niet kunnen terugbetalen, dan kan dat uw vriendschap(pen) of familierelaties op het spel zetten. En niet iedereen stapt even snel of graag naar bekenden toe met de vraag om een groot geldbedrag te lenen.

Een extra lening afsluiten via de hypotheek

Een uitbreiding van uw hypotheek is ook een mogelijkheid om de kosten voor een verbouwing of renovatie bij elkaar te krijgen. Deze optie is zeker in deze tijd populair, omdat de hypotheekrentes relatief laag zijn en de kosten van een hypothecaire uitbreiding dus meevallen. Nadelig zijn wel de hoge afsluitkosten die hiervoor gerekend worden. Dan kan het eigenlijk alleen echt uit, als u ervoor kiest om minimaal 25.000 euro extra via de hypotheek te lenen.

Een extra persoonlijke lening afsluiten voor de verbouwing

Een van de mogelijkheden om snel aan een groot bedrag te komen voor een verbouwing, is het afsluiten van een persoonlijke lening. Een lening heeft gemiddeld een looptijd van zo’n vijftien jaar. Voordelig is dat u, in vergelijking met het uitbreiden van uw hypotheek, geen afsluitkosten hoeft te betalen. Wel ligt de rente bij een persoonlijke lening iets hoger dan de hypotheekrente die u betaalt als u uw hypotheek uitbreidt. Wat overigens echt aantrekkelijk is aan het aangaan van een persoonlijk lening, is het feit dat – wanneer u het geleende bedrag binnen de daarvoor gestelde termijn aflost – de rente aftrekbaar van de belasting is. Veel mensen denken dat het onmogelijk is om een extra lening af te sluiten. Bedragen als 60000 euro lenen of zelfs 70000 euro lenen is tegenwoordig vaak mogelijk. Uiteraard is dit wel afhankelijk van je huidige financiële situatie.