Woning Ontwikkeling
Image default
Financieel

Is herfinanciering vastgoed voor jou de uitkomst?

Wanneer je een bedrijfspand of kantoor gaat kopen, is het de bedoeling en het plan om hier je bedrijf voor een langere tijd in te vestigen. Toch kan het gebeuren dat je een stuk sneller groeit dan verwacht en sneller een tweede of groter bedrijfspand nodig gaat hebben. Wat doe je dan? Dit kun je financieren door te kijken naar de overwaarde van je pand en deze in te zetten om het nieuwe pand te kopen. We gaan je uitleggen hoe herfinanciering vastgoed werkt. 

Wat is herfinanciering vastgoed nu eigenlijk?

Een bedrijfspand kan een overwaarde hebben. Door herfinanciering vastgoed kun je dit kapitaal vrijmaken. Met het vrijgemaakte kapitaal kun je het volgende pand aankopen en verder uitbreiden. Op deze manier herinvesteer je het bedrag weer en breid je je vastgoedportefeuille verder uit. Dit is dan ook een stuk makkelijkere manier om een tweede pand te kopen als uitbreiding voor je bedrijf. 

Hoe gaat herfinanciering in zijn werk?

Voordat je in aanmerking komt voor herfinanciering vastgoed, moeten zowel je huidige pand als jij als ondernemer aan bepaalde normen voldoen. Als eerst ga je de marktwaarde van het pand vast laten stellen door een taxateur. Dit moet wel een taxateur zijn die goedgekeurd is door de Nederlandse vastgoedbanken. Alleen dan mag je ermee samenwerken voor herfinanciering. Soms kun je de marktwaarde in verhuurde staat 80% tot 85% herfinancieren. 

Als je een restschuld hebt bij je huidige hypotheekverstrekker, dan is het vaak zo dat je deze eerst verplicht moet aflossen. Dit aflossen kan gepaard gaan met een boeterente die je aan de bank moet betalen. Het bedrag aan overwaarde wat na deze aflossing en boeterente overblijft, kun je investeren in je volgende bedrijfspand. Zo is het een stuk makkelijker en toegankelijker gemaakt om een groter of tweede bedrijfspand aan te schaffen. 

Herfinanciering inzetten voor een nieuw pand

Als de herfinanciering van het huidige pand gelukt is, weet je wat je kunt gaan investeren. Je kunt dit bedrag zien als eigen vermogen waar je het volgende pand mee koopt. Door dit te investeren betekent het ook dat je een minder hoge bedrijfshypotheek zal hoeven afsluiten. 

Bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek krijg je nooit 100% van het benodigde bedrag, maar meestal tussen de 70% en maximaal 90%. Door gebruik te maken van de herfinanciering vastgoed, hoef je misschien maar 50% van het benodigde bedrag als bedrijfshypotheek af te sluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat je maandlasten van het volgende pand een stuk lager liggen. 

Tip: Bedrijfshypotheek.nl