Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Isoleren voor beginners: Zo breng je zelf isolatieplaten aan!

Als je de energiekosten in je huis wilt verlagen en je huis wilt isoleren, is het aanbrengen van isolatieplaten een goede optie. Het is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt doen en het kan een groot verschil maken in de temperatuur en het comfort van je huis. Om je te helpen is hier een stappenplan met 7 stappen zodat je de isolatie zelf kan aanbrengen. 

 Stap 1: Bereid de ruimte voor 

Voordat je begint met het aanbrengen van de isolatieplaten, is het belangrijk om de ruimte voor te bereiden. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de ruimte schoon en vrij van obstakels is. Verwijder eventuele meubels en andere voorwerpen uit de ruimte, zodat je voldoende ruimte hebt om te werken. 

Stap 2: Meet de ruimte op 

Meet de ruimte op waar je de isolatieplaten wilt aanbrengen. Het is belangrijk om nauwkeurige metingen te doen, zodat je de juiste maat platen kunt aanschaffen. Houd er rekening mee dat je ook extra isolatie moet aanbrengen bij de randen van de ruimte en bij eventuele naden en kieren. 

Stap 3: Koop de juiste isolatieplaten 

Ga naar een bouwmarkt en koop de juiste isolatieplaten voor jouw specifieke situatie. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de juiste platen kiest die geschikt zijn voor jouw specifieke isolatiebehoeften. 

Stap 4: Snijd de platen op maat 

Gebruik een isolatiemes of een piepschuimsnijder om de isolatieplaten op maat te snijden. Zorg ervoor dat je nauwkeurige sneden maakt, zodat de platen goed aansluiten op de wanden en het plafond. 

Stap 5: Breng de isolatieplaten aan 

Gebruik een kitpistool om een lijn lijm aan te brengen op de achterkant van de isolatieplaat. Breng de plaat vervolgens aan op de muur of het plafond en druk deze stevig aan. Herhaal dit proces totdat alle platen zijn aangebracht. 

Stap 6: Werk de randen af 

Werk de randen van de isolatieplaten af met isolatietape of kit. Hierdoor ontstaat er een naadloze afwerking en voorkom je dat er warmte of koude lucht ontsnapt. 

Stap 7: Ruim de ruimte op 

Ruim de ruimte op en zorg ervoor dat je al het afval netjes opruimt. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het behoud van de isolatieplaten. 

Beginnen maar! 

Zoals je ziet is het aanbrengen van isolatieplaten in je huis is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Het kan een groot verschil maken in de temperatuur en het comfort van je huis, terwijl het ook helpt om de energierekening te verlagen. Dus waar wacht je nog op? Succes! 
 
Tip! Heb je nog gereedschap nodig? Kijk dan eens op: https://www.probouwteam.nl/eps-piepschuim/handsnijders-2/.