Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Je huis verantwoord verwarmen met een pellet kachel

Bent u op zoek naar een milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen? Dan kan de pellet kachel een goede optie zijn! Veel huiseigenaren die op deze kachel zijn overgestapt, zijn erg enthousiast. Ze zeggen dat het hen bomen bespaart, heter brandt dan traditionele kachels en schoner is dan een conventionele houtkachel. Daarbij produceert deze kachel weinig rook en as. In dit artikel lees je hoe de pellet kachel precies werkt en welke voordelen deze biedt.

Hoe werkt de pellet kachel?

Om de kachel aan te zetten, plaatst u een geschikte hoeveelheid pellet korrels in de trechter. De pellets gaan automatisch de verbrandingskamer in, waar ze worden verbrand. De kachel heeft 2 ventilatoren; de een voegt verbrandingslucht toe en de ander blaast warme lucht de woning in. Let er echter op dat er verschillende modellen palletkachels zijn: bij bepaalde modellen dien je het vuur zelf aan te steken, terwijl je bij anderen op een knop of afstandsbediening moet drukken. Ook bestaan er volautomatische kachels die aan- of uitschakelen met behulp van een thermostaat waaraan ze zijn bevestigd.

Plaatsing en installatie

Deze kachel werkt volgens het principe van convectie. Hierdoor blijft de oppervlakte van de kachel relatief koel en kun je de kachel op 15 centimeter van de muur plaatsen. Let erop dat er een stopcontact in de buurt van de kachel zit voor het voersysteem en de ventilatoren. Vrijstaande kachels maken gebruik van een dubbelwandige pijp voor de ventilatie. Ook zijn er kachels verkrijgbaar als inzethaarden: deze maken gebruik van een roestvrijstalen voering om te ontluchten via de schoorsteen.

Onderhoud en schoonmaak

Deze kachels hebben over het algemeen wat meer onderhoud nodig dan traditionele kachels. Ongeveer elke vier tot vijf dagen zul je de pellets moeten bijvullen, afhankelijk van de grootte van de trechter en hoe vaak de kachel wordt gebruikt. Deze kachels laten weinig as achter omdat ze een verbrandingsefficiëntie hebben van meer dan 99 procent. Je moet echter wel elke week het kleine beetje as opruimen dat over blijft.

Verschillende modellen

Er is een breed scala aan modellen en uitvoeringen, variërend van industrieel ogende modellen tot ouderwets ogende houtkachels. De meeste modellen hebben kijkvensters zodat je naar de vlammen kan kijken. Hou je van een romantische sfeer in huis en wil je graag de look van een ouderwetse houtkachel? Dan kun je nephoutblokken speciaal voor deze kachels achter het raam plaatsen, zonder dat je hout hoeft te gebruiken voor het verwarmen van je huis.