Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Je verhuurde beleggingspand verkopen? Wij geven je advies

Ben jij de eigenaar van een beleggingspand en zit je erover na te denken om het te verkopen? Hieronder een aantal adviezen die jou wellicht kunnen helpen. Er kunnen natuurlijk meerdere redenen zijn waarom jij erover na denkt om nu je beleggingspand te gaan verkopen. Het kan zijn dat je geld nodig hebt voor een nieuwe investering of dat je denkt dat het nu een goed moment is om te verkopen. Een verhuurd beleggingspand verkopen op de particuliere markt kan lastig zijn. Gelukkig zijn er nog andere opties.  

Mensen die in het bezit zijn van een beleggingspand hebben dit vaak gekocht om het te verhuren. Mensen met een beleggingspand kopen dit om het vervolgens te verhuren als investering, en om hier vervolgens een extra inkomstenstroom uit te halen. Je hebt dus maandelijks extra inkomsten en investeren in een beleggingspand is één van de veiligste investeringen die je met je geld kan doen. Buiten dat je per maand een leuk extra bedrag op je rekening gestort krijgt van de huurders komen er meer aspecten bij kijken waar je rekening mee moet houden. Jij bent de eigenaar van het pand en dus verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Als er onderhoud nodig is dan regel jij iemand die dat oplost en je betaalt uiteraard ook de kosten. Het is van tevoren belangrijk dat je ervan op de hoogte bent welke kosten voor jou als eigenaar zijn en welke kosten voor de huurder zijn. Ook kan het voorkomen dat er problemen met de huurders ontstaan, zoals betalingsachterstanden en wanbetalingen. Dit moet jij als eigenaar oplossen en daarom is het belangrijk dat je de relatie met de huurders zo goed mogelijk probeert te houden.  Huurders worden goed beschermd door de Nederlandse wet. Jij moet daar als verhuurder rekening mee houden. Zou mag je bijvoorbeeld niet op elk gewenst moment de huur verhogen wanneer jij dit wilt. Het is wettelijk bepaald dat je één keer per jaar de huur mag verhogen met een percentage van ongeveer vijf procent.

Als jij besluit om je verhuurde beleggingspand te verkopen breekt de verkoop geen huur. De huurders worden goed beschermd door de Nederlandse wet en mogen niet zomaar hun woning uitgezet worden als ze een lopend huurcontract hebben. De verkoop van je pand breekt dus geen huur. Als je je beleggingspand nu wilt verkopen, doe je dat in dit geval dus mét de huurders. Dit kan het lastiger maken op de particuliere markt want particuliere kopers zijn over het algemeen opzoek naar een woning om zelf in te wonen en niet naar een woning met huurders erin. Er valt dus al een grote groep potentiele kopers af.   

Het verkopen van je verhuurde beleggingspand biedt juist ook kansen om het juist weer door te verkopen aan andere beleggers of vastgoedinvesteerders. Je kunt er dus voor kiezen om je verhuurde pand te verkopen aan een vastgoedinvesteerder die zonder problemen de huurcontracten van je overneemt. Het voordeel hiervan is dat een partij als deze vaak direct schakelt en er geen makelaar nodig is. Hiermee bespaar je dus ook nog eens snel duizenden euro’s. Verder hebben zulke partijen ook geen financieringsvoorbehoud en is de zekerheid dat de verkoop doorgaat vele mate groter. De gemaakte notariskosten zijn ook voor deze partij en er worden flexibele voorwaarden opgesteld die voor beide partijen interessant zijn. 

Nadat er contact is opgenomen met een vastgoedinvesteerder wordt er vaak een afspraak gemaakt om je pand te komen bezichtigen zodat de marktwaarde kunnen inschatten. Wanneer een bezichtiging niet mogelijk is, kan deze inschatting in sommige gevallen ook op afstand gedaan worden. Vervolgens wordt er meestal direct geheel vrijblijvend een bod gedaan op je beleggingspand en is het aan jou of je dit bod wel of niet accepteert.