Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Minder strooizout nodig door snelle werking van kleine korrels

Het zout waarmee we in Nederland doorgaans strooien om gladheid te bestrijden noemen we strooizout of wegenzout. Dit strooizout kan in principe bestaan uit zeezout, steenzout of vacuümzout, echter is het gebruik van zeezout in Nederland niet erg gangbaar. Bij Strooizout Gigant kan je strooizout kopen van een zeer hoge kwaliteit, het is een duurzaam product en is bovendien kostenefficiënt. De hoge effectiviteit van ons zout is onder andere te danken aan het kleine formaat van de korrels. Wil je weten hoe het kan dat een kleinere korrel efficiënter werkt? Lees dan zeker even verder.

 

De korrelgrootte van strooizout is bepalend voor het effect

Kwalitatief goed strooizout bevat in feite altijd een mix van zowel fijne als grove zoutkorrels. De kleinere korrels zout zorgen ervoor dat ijs en sneeuw direct na het strooien begint te smelten, terwijl de grotere korrels zout vooral het langdurige dooi-effect garanderen met als doel meer oppervlakteweerstand te creëren. Dit is met name van belang wanneer er dikke lagen sneeuw en ijs liggen. Je zou dus kunnen zeggen dat de kleine korrels de kickstart zijn van het dooiproces waarna de grovere korrels het werk van de kleine korrels overnemen. Kwalitatief goed strooizout moet om die reden altijd uit beide korrelgroottes bestaan.

 

Goede hechting aan het oppervlak

Strooizout van de Strooizout Gigant heeft een zeer goede hechting aan het oppervlak waarop gestrooid wordt. In vergelijking met strooizout met een lagere hechtingsgraad heb je van ons strooizout een aanzienlijk kleinere hoeveelheid nodig om hetzelfde oppervlak te kunnen bedekken. Dit is vervolgens weer van invloed op het kostenplaatje, en uiteraard is het ook stukken minder schadelijk voor het milieu.

 

Steenzout versus vacuümzout

Wanneer we spreken over steenzout, dan hebben we het over zout met een grove korrel. Bij vacuümzout gaat het over strooizout met een fijne korrel. Vacuümzout wordt bovendien op een heel andere manier gewonnen dan steenzout. Steenzout komt namelijk rechtstreeks uit de zoutmijnen die bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk te vinden zijn. Dat betekend dus dat dit zout ongezuiverd is en redelijk wat verontreinigingen bevat. Vacuümzout wordt gewonnen door zout dat zich in vloeibare staat bevindt omhoog te pompen en in diverse bassins te bewerken, net zolang totdat het gewenste eindproduct is verkregen.

 

Een efficiënt strooipatroon

Het strooien van strooizout met een fijne korrel is vele malen gemakkelijker dan zout met een grove korrel. Dit zorgt ervoor dat het strooipatroon een stuk gelijkmatiger is, met een groter contactoppervlak als gevolg. Ongewenste sneeuw zal hierdoor veel sneller wegsmelten. Weer een reden waarom je van strooizout met een fijne korrel minder volume nodig hebt om het gewenste effect te verkrijgen.

 

Hoe grover de korrel, hoe meer product verspilling

Strooizout met een grove korrel hecht een stuk minder goed aan het oppervlak. Het gevolg hiervan is dat de korrels gaan stuiteren en ongecontroleerd alle kanten opvliegen. Een aanzienlijk deel van dit zout zal daardoor naast de weg belanden en zijn functie verliezen. Bovendien zorgt dit ervoor dat er fikse milieuschade kan ontstaan langs de wegen.