Woning Ontwikkeling
Image default
Financieel

Seniorenhypotheek – de hypotheek voor ouderen

Seniorenhypotheek – de hypotheek voor ouderen

Wanneer u op leeftijd bent, heeft u vaak andere woonwensen dan voorheen. Hierdoor kan het zijn dat uw huidige woning niet meer voldoet aan uw woonwensen en niet meer toekomstbestendig genoeg is. Om deze reden willen veel mensen graag verhuizen of verbouwen. Om dit te verwezenlijken is er meestal een hypotheek nodig. Maar wat voor mogelijkheden zijn er? In dit artikel nemen wij de verschillende mogelijkheden met u door.

De maximale leeftijd hypotheekaanvraag

Veel senioren denken dat een hypotheek op late leeftijd niet mogelijk is, maar er zijn in gevallen meer mogelijkheden dan gedacht. Bij het verkrijgen van een hypotheek is er geen maximale leeftijd, dit komt omdat de bank een onderpand heeft en dus een zekerheid. Wanneer er een schuld is of de klant komt te overlijden, heeft de bank het recht om het pand te verkopen.

Voorheen was het verplicht om bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan worden afgesloten tot de leeftijd van 74. Deze verplichting is er niet meer, hierdoor wordt het afsluiten van een hypotheek makkelijker en is het dus ook mogelijk om na uw 74e een hypotheek af te sluiten!

Hypotheek met een pensioeninkomen

Wanneer u graag op een latere leeftijd een hypotheek wilt afsluiten, hanteren de banken veel aanvullende regels. De meeste banken houden al 10 jaar voor uw pensioenleeftijd rekening met het pensioeninkomen. Daarnaast zullen veel banken ook eisen stellen, zoals het versneld aflossen van de hypotheek of een gedeelte daarvan.

Seniorenhypotheek

Steeds meer geldverstrekkers zien in dat de standaard toetsregels niet goed aansluiten op de situatie van de meeste senioren. Doordat gepensioneerden een stabiel inkomen hebben en het wegvallen van dit inkomen niet aan de orde is, lopen de senioren weinig risico. 

Senioren blijven in tegenwoordig langer thuis wonen en daarom is er veel behoefte aan levensbestendige woningen. Deze woning zijn erg gewild en zijn ook vaak erg duur en snel verkocht, veel senioren kiezen ervoor om de eigen woning te verbouwen en ook daar is vaak een hypotheek voor nodig.

Ruimere leennorm voor 55-plussers met NHG.

Wanneer u een gelijkblijvende of lagere woonlast heeft na verhuizing, dan mag een bank bij een hypotheek met NHG de werkelijke woonlast als uitgangspunt gebruiken. Door deze toetsing te gebruiken zal er in de meeste gevallen meer leenruimte ontstaan.

Ook zijn er in een aantal situaties mogelijkheden waarbij de maandlast hoger mag uitvallen dan de oude werkelijke maandlast. Wanneer dit bij u het geval is zal de bank dit vooraf moeten bespreken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG). Dit kan een oplossing zijn wanneer u meer wil aflossen op de hypotheek of gedwongen moet verhuizen wegens gezondheidsredenen.

LET OP! Om in aanmerking te komen voor NHG mag uw (toekomstige) woning maximaal €3250.000 waard zijn.

Levensrente hypotheek van ASR

U kunt na het bereiken van de AOW-leeftijd ervoor kiezen om een levensrente hypotheek van ASR af te sluiten. Met deze hypotheek heeft u de mogelijkheid om de overwaarde van uw woning tot maximaal 50% opnemen. Deze hypotheek is mogelijk bij een oversluiting en aankoop.

De hypotheek is volledig aflossingsvrij en heeft een levenslange vaste rente. Hieronder staan een aantal kenmerken van deze hypotheek:

– U moet net als uw partner de AOW-leeftijd hebben bereikt;

– De rente blijft levenslang gelijk;

– Er wordt getoetst op werkelijke maandlast;

– U kunt tot maximaal 50% van de waarde van uw woning lenen;

– De hoogte van de hypotheekschuld blijft gelijk;

– Uw huidige hypotheek wordt omgezet, deze hypotheek is wordt volledig aflossingsvrij;

 

Verzilver hypotheek van Florius

 

Heeft u een laag (pensioen) inkomen en bent u 60 jaar of ouder met een overwaarde op uw woning? Dan kan dit een oplossing zijn voor u! Deze hypotheek kan bij u passen wanneer u:

– 60 jaar of ouder bent;

– Een ruime overwaarde heeft op uw woning;

– Meer dan €30.000 en minder als €250.000 van de uw overwaarde wil opnemen;

– Een laag (pensioen) inkomen heeft.

 

Met deze hypotheek heeft u zelf de keuze om het geld in één keer of maandelijks te ontvangen.

 

Overwaarde hypotheek van ABN-AMRO

 

Met deze hypotheek van ABN-AMRO kunt u ook uw overwaarde in één keer of maandelijks ontvangen. De rente die u moet betalen over deze overwaarde hypotheek wordt bij uw huidige hypotheekschuld opgeteld, maar de maandlast gaat niet omhoog. Voor deze hypotheek zijn er wel een aantal aandachtspunten, deze zijn:

– U moet net als uw partner de AOW-leeftijd hebben bereikt;

– Wanneer u een hypotheek heeft en deze loopt niet bij ABN-AMRO, moet deze eerst worden afgesloten;

– Er wordt een inkomenstoets afgenomen bij het afsluiten van deze hypotheek;

– De hypotheekschuld stijgt, hierdoor kunt in een hogere tariefklasse komen;

– Deze hypotheek wordt alleen afgesloten met een hypotheekadvies.

 

Samenvatting

 

Zoals u ziet zijn er veel mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten op een latere leeftijd. Doordat ouderen vaak een laag risico zijn voor geldverstrekkers hebben de oudere ook met een lager inkomen genoeg mogelijkheden zoals de overwaarde op de woning.

Contact

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op of plan een vrijblijvende afspraak.

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/seniorenhypotheek-de-hypotheek-voor-ouderen