Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Tips bij het aanschaffen van zonnepanelen

Zonnepanelen in Noord-Holland zijn ideaal voor wie graag wil overstappen op groene energie en daarbij op lange termijn geld wil besparen. Zonnepanelen bieden verschillende voordelen. Zo verkleinen ze je ecologische voetafdruk en zul je een lagere energierekening hebben. Daarbij geeft het gewoon een goed gevoel om bij te dragen aan een gezonder klimaat.  

Wil je graag overstappen op zonne-energie, maar ben je nieuw op het gebied van duurzame energie? Dan heb je vast een hoop vragen. Je zal je misschien afvragen wat voor zonnepanelen je moet aanschaffen, hoe deze geïnstalleerd moeten worden en hoe je ze het beste kunt gebruiken.
In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste dingen die je moet overwegen wanneer je zonnepanelen aanschaft.

De locatie

Meestal worden zonnepanelen op het dak gemonteerd. Als je in een ouder huis woont bestaat dan de kans dat eerst het dak gerepareerd, aangepast of zelfs volledig vervangen moet worden voordat de zonnepanelen er op gemonteerd kunnen worden. Als het plaatsen van zonnepanelen op het dak echt niet mogelijk is of te duur wordt, dan is het in sommige gevallen mogelijk zonnepanelen te monteren op werven. Wie op het noordelijk halfrond woont, kan de zonnepanelen het beste naar het zuiden richten. Voor mensen die op het zuidelijk halfrond wonen is dit andersom: deze kunnen het beste de zonnepanelen naar het noorden richten.

Het type zonnepaneel

Er zijn twee soorten zonnepanelen: fotovoltaïsche (zonne-elektrische) en thermische zonnepanelen. De meeste mensen kiezen voor fotovoltaïsche zonnepanelen, welke gebruik maken van zonnecellen om zonlicht direct om te zetten in stroom. Thermische zonnepanelen daarentegen maken gebruik van spiegels waarmee het zonlicht word geconcentreerd en vervolgens gebruikt wordt om water te verwarmen. Deze soort energie is het meest efficiënt, maar werkt alleen goed wanneer de zon schijnt. Fotovoltaïsche panelen zijn veelzijdiger en gaan langer mee. Let daarbij bij het kiezen van het type zonnepaneel op de prestaties, duurzaamheid en garantie. Doe goed onderzoek en lees de gebruikerservaringen voordat je een zonnepaneel uitkiest.

Vergunning

Begin op tijd met het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van de zonnepanelen in Noord-Holland. Dit is omdat zowel het indienen van de aanvraag als het krijgen van de vergunning een tijdje kan duren. Verschillende steden en provincies hebben andere regels wat betreft het installeren van zonnepanelen op woningen. 

Budget

Op de lange termijn zullen zonnepanelen je geld besparen. Er zijn echter wel initiële kosten aan verbonden die behoorlijk kunnen oplopen. Bekijk of je de aankoopkosten direct kunt betalen of dat je deze zal moeten financieren. Wil je het bedrag financieren? Bereken dan goed welke rente je hier over zal moeten betalen. Ook het installeren van de zonnepanelen zal kosten met zich meebrengen. Hiervoor dien je een aannemer in te huren die de panelen op de woning monteert en eventueel aanpassingen aan de woning doet om dit mogelijk te maken