Woning Ontwikkeling
Image default
Woningen

Tips voor het verlijmen van kunststoffen

Is het voor jouw project noodzakelijk om kunststoffen met elkaar te verbinden? In de meeste gevallen heb je aan een goede industriële lijm genoeg. Toch zijn er kunststoffen die wat problemen geven bij het maken van een verbinding. Denk aan polypropeen (PP) en polyethyleen (PE). In dit artikel lees je hoe je deze materialen toch met lijm kunt verbinden. Verder vind je hier meer informatie over de voordelen van een lijmverbinding en hoe je een verlijmingsproject aanpakt.

Lijmverbinding: sterk en strak
Het verbinden van materialen kun je op verschillende manieren doen. Dit is allereerst afhankelijk van de materialen zelf en ten tweede of de verbinding zichtbaar mag zijn of niet. Naast een lijmverbinding kun je ook denken aan een lasverbinding of een verbinding met behulp van schroeven of paneelhouders. Het voordeel van een lijmverbinding is dat je het oppervlak niet aantast. Met een lijmverbinding voorkom je oneffenheden en dat geeft een strak resultaat. Daarbij is een goede lijmverbinding met de juiste lijm duurzaam.

Welke materialen wil je verlijmen?
Denk je dat jouw klus om een lijmverbinding vraagt, zoek dan uit welke lijm het meest geschikt is voor de precieze materialen die je gebruikt. Online kun je handige lijmwijzers vinden die per materiaalsoort aangeven welke lijm hiervoor geschikt is. Omdat kunststoffen zoals PP en PE verlijmingsproblemen kunnen geven, wordt er voor deze materialen vaak gekozen voor een lasverbinding. Dit is gelijk wel een arbeidsintensieve verbindingsmethode. Liever een lijmverbinding? Met PP-lijm van het merk Acralock kun je heel goed polypropyleen lijmen.

Heb je een primer nodig?
Voordat je aan de slag gaat is het zaak om de kunststof materialen eerst goed schoon te maken. Zo voorkom je dat vuil of vettigheid de lijmverbinding bemoeilijkt. Soms is het ook nodig om de materialen die je wilt verlijmen voor te behandelen met een primer. Een kunststof primer zorgt voor een betere aanhechting. Hierdoor zal je lijmverbinding uiteindelijk sterker zijn. Of je voor jouw project een primer nodig hebt hangt af van de specifieke materialen die gebruikt en het project dat je voor ogen hebt.

Alternatieven
Soms vraagt een project om net even wat anders dan een lijmverbinding. In die gevallen kan dubbelzijdige montagetape een optie zijn. Er zijn allerlei tapes op de markt voor het, al dan niet permanent, verbinden van materialen. Denk bijvoorbeeld aan dubbelzijdige polyester montagetape voor het verbinden van transparante kunststoffen zoals acrylaat, PVC en polystyreen. Heb je een tape nodig die eventueel weer te verwijderen is? Afhankelijk van het materiaal kun je dan denken aan een dubbelzijdige zachte PVC tape, bijvoorbeeld voor polypropyleen.  

 

Gerelateerde artikelen

Zonne-energie voor uw huis

Je studeerkamer inrichten

4 goede redenen om een makelaar Harderwijk in te huren