Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Tuinhuis wel of geen vergunning?

Tuinhuisjes zijn steeds populairder. Logisch ook, want je kunt daarmee het woongenot aanzienlijk vergroten. Zo heb je met een tuinhuisje bijvoorbeeld extra ruimte. Dat is natuurlijk handig.

Tegenwoordig moet je voor veel zaken een vergunning aanvragen. Het is dan ook slim, om voordat je een thuishuis op maat laat maken, om te kijken of je daarvoor een vergunning nodig hebt. Gelukkig is het wel zo dat je het in veel gevallen niet nodig hebt. Toch zijn er wel een aantal gevallen wanneer je dat wel moet doen.

Wanneer geen vergunning nodig?

Daarvoor moet jouw tuinhuis aan een aantal eisen voldoen:

  • Het tuinhuis hoort bij een bestaande en permanente woning.
  • Het tuinhuis staat op de grond en heeft maar één laag, ook mag het huisje maximaal drie meter hoog zijn.
  • Het is voor privégebruik.
  • Het tuinhuis moet minimaal een meter van een openbare weg of openbaar groen vandaan staan.
  • Bij een vloeroppervlakte van meer dan tien vierkante meter, moet je het tuinhuis minimaal een meter van het erf van de buren staan.
  • Het zij- of achtererf mag (inclusief tuinhuis) nooit meer dan voor de helft bebouwd zijn.
  • Zonder vergunning mag je maximaal 30 vierkante meter aan bijgebouwen op jouw terrein hebben.

Nu is het wel zo dat er altijd dingen kunnen wijzigen. Per gemeente kunnen er ook nog bijzondere eisen bij komen. Het is dus altijd goed, om ook bij de gemeente te checken of je het tuinhuisje ook daadwerkelijk zonder vergunning mag bouwen.

Soms zijn de marges ook wat groter. Als je binnen een zone van 2,5 meter bijvoorbeeld achter de woning het tuinhuisje zet, dan is de maximale bouwhoogte 4 meter. Voorwaard is wel dat de bovenkant niet meer dan 30 centimeter boven de bovenkant van de eerst verdiepingsvloer uitkomt en niet hoger is dan het hoofdgebouw.

Tuinhuis op maat

Laat je een tuinhuis op maat maken? Dan is het helemaal ideaal. Bouwers van een tuinhuis op maat, zijn natuurlijk op de hoogte van de wetgeving en kunnen je wellicht ook een beetje op weg helpen bij het aanvragen van een vergunning. Kortom als je een tuinhuis laat maken, dan komt het vast wel goed. Mits je natuurlijk het advies vraagt en het goed opvolgt.