Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

Waar kan je parket gebruiken in een woning?

Het goede nieuws is dat je tegenwoordig in zowat elke kamer van je woning parket kan plaatsen. Dat geldt niet alleen voor de woonkamer, eetkamer en slaapkamer, maar ook de keuken, hal en zelfs de badkamer. 

We moeten er wel bij vermelden dat je niet overal hetzelfde type parket mag leggen. Je moet dus goed nadenken voordat je een houten vloer plaatst. Hier zijn alvast een handvol aandachtspunten >

Komt het parket in een vochtige ruimte?

Bij vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is er vaak een hoge luchtvochtigheid. Zeker wanneer je een bad neemt of na een douche. Hout en vocht gaan niet goed samen. Daarom moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Kies voor meerlagig parket (geen massief!). Door de meerlaagse opbouw is dit parkettype minder gevoelig voor een hoge luchtvochtigheid.
  • Installeer een goed ventilatiesysteem, zodat de overtolllige vochtige lucht snel wordt afgevoerd.
  • Leg steeds een badmat of enkele handdoeken voor de douche en het bad, zodat de houten vloer droog blijft.

Plaats je het parket op vloerverwarming?

In heel wat woningen die de laatste jaren worden gebouwd, zien we niet langer radiatoren tegen de muur maar een systeem van vloerverwarming. Dat zorgt voor een aangename warmte. En je hoeft geen zware radiatoren tegen de muren te hangen.

Bij vloerverwarming mag je enkel meerlaags parket gebruiken. Hierdoor is er minder kans op opkomende planken en kromtrekken. Massief parket raden we niet aan.

Opgepast met parket in de hal

In de hal komen we vaak binnen met vuile voeten. Het slijk en het zand onder je schoenen kan het parket beschadigen en vlekken veroorzaken. Daarom raden we aan om in de hal een grote deurmat te plaatsen. Dan blijft het hout gespaard.

Let op overgangen

Vaak is er in een woning een overgang tussen vloerbekledingen. Bijvoorbeeld van tegels naar parket. In dat geval moet je op voorhand de dikte van de houten vloer bepalen (planken + lijm of ondervloer). Op deze manier kan de vloerder en de plaatser van de dekvloer de juiste hoogte aanhouden. Het resultaat is een mooie overgang tussen beide vloeren.

Vraag advies bij twijfel

Twijfel je over welke type parket geschikt is voor jouw woning, vraag dan raad aan een parketwinkel. Deze experts geven graag advies omtrent houtsoorten, planktypes en afwerkingen. Hun tips zijn van goudwaarde. 

https://woonmooi.be/interieur/parket/

Gerelateerde artikelen

Wat houdt krachtstroom eigenlijk in?

De voordelen van zonnepanelen op je dak

Luxe auto’s, bestelbusjes, touringcars en vrachtauto’s: Mercedes Benz maakt ze allemaal