Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

Wat houdt krachtstroom eigenlijk in?

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of maken er wellicht al gebruik van, krachtstroom. Maar wat is krachtstroom precies en hoe werkt het?

 

Krachtstroom

Eigenlijk is krachtstroom een type elektriciteitsaansluiting. Alleen heeft krachtstroom meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting. De stroom blijft in principe gewoon hetzelfde, maar er komt meer stroom naar het apparatuur stromen. Het verschil in Volt is aardig groot.

 

3-fasenaansluiting

Krachtstroom werkt op een iets andere manier dan normale stroom. Bij een krachtstroom worden vier draden gebruikt en bij normale stroom twee. Bij de normale stroom heeft één draad spanning en dan de andere draad is een nuldraad. De draad waar de spanning op staat heet de fase. Bij de 3-fasenaansluiting staan op drie draden spanning en één is de nuldraad. Deze aansluiting is vooral handig voor bijvoorbeeld een sauna of een jacuzzi, omdat deze apparaten veel meer stroom gebruiken.

 

Kosten

De kosten van jouw maandelijkse lasten kunnen hierdoor wel wat omhoog gaan, omdat je natuurlijk meer stroom hiermee gebruikt. Voor een klein apparaat in huis is lang niet zoveel stroom nodig dan voor bijvoorbeeld een sauna. Voor de rest komen er kosten voor het aansluiten van een 3-fasen aansluiting en het klaarmaken van de groepenkast. Ook zijn er kosten voor het aanleggen van een stopcontact voor krachtstroom. Het aanleggen van krachtstroom is dus niet heel erg duur.

 

Elektricien

Een elektricien is gespecialiseerd in stroom, dus voor deze vakman is het een makkelijke klus om krachtstroom aan te leggen. Schakel daarom altijd een elektricien in.