Woning Ontwikkeling
Image default
Verbouwen

Wat is een anhydrietvloer en waarom zou je hiervoor kiezen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, is het goed om je te verdiepen in de verschillende soorten vloeren die er zijn. Een van de mogelijkheden is een anhydrietvloer. Maar wat is een anhydrietvloer nu precies en waarom zou je hiervoor kiezen? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over Anhydrietvloeren.

Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer is een vloer die wordt gemaakt van anhydrietmortel. Dit is een mengsel van gips en water dat op de ondervloer wordt aangebracht. Het voordeel van anhydrietmortel is dat het zeer vloeibaar is, waardoor het zich goed verspreidt over de ondervloer. Hierdoor ontstaat een egale vloer met een strakke afwerking. Let op! Anhydriet is dus geen eindvloer maar een ondervloer, er moet dus altijd nog een eindvloer overheen. Anhydrietvloeren worden gestort in: woonhuizen, gebouwen/ kantoorpanden en bedrijfspanden.

Binnen de totale vloer vormt de Anhydrietvloer een tussenlaag, stel je kiest voor vloerverwarming dan wordt de Anhydriet gietvloer over de vloerverwarming aangebracht, het is belangrijk om de Anhydrietvloer te egaliseren en daarna komt er nog een toplaag over zoals: laminaat, pvc of tegels.

De voordelen van een Anhydrietvloer

Een van de voordelen van een anhydrietvloer is de goede warmtegeleiding. Een anhydrietvloer heeft een hoge warmtegeleiding, wat betekent dat warmte snel en gelijkmatig wordt verspreid over de vloer. Hierdoor is een anhydrietvloer uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Een ander voordeel van Anhydrietvloeren is de geluidsreductie. Omdat anhydrietmortel een vrij dichte structuur heeft, dempt het geluid goed. Dit maakt een anhydrietvloer een goede keuze voor bijvoorbeeld appartementen, waar geluidsoverlast vaak een probleem kan zijn.

Een ander voordeel van Anhydrietvloeren is dat ze relatief snel gelegd kunnen worden. Anhydrietmortel droogt namelijk snel, waardoor de vloer al na enkele dagen beloopbaar is. Hierdoor kun je sneller verder met de bouw of renovatie van het pand.

Een Anhydrietvloer en duurzaamheid

Naast de goede warmtegeleiding en geluidsreductie heeft een anhydrietvloer nog een belangrijk voordeel: de milieuvriendelijkheid. Anhydrietmortel bestaat namelijk voor een groot deel uit gerecyclede grondstoffen en is zelf ook volledig recyclebaar. Hierdoor is een anhydrietvloer een duurzame keuze.

Hoe wordt een Anhydrietvloer gelegd?

Het leggen van een anhydrietvloer is een secuur proces en vereist vakmanschap. Daarom is het aan te raden om een specialist in te schakelen voor het leggen van een anhydrietvloer. Deze kan de ondervloer goed voorbereiden en de anhydrietmortel gelijkmatig aanbrengen, zodat er een strakke vloer ontstaat.

De kosten

Prijzen variëren van € 9,00 tot € 38,00 per m². Dit ligt aan de hoeveelheid faseringen, grote van het werk en de dikte van de Anhydrietvloer.