Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

WAT IS EEN OPSTALVERZEKERING?

Een opstalverzekering dekt schade aan je huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, vorst, lekkage, neerslag, bliksem of een explosie.

KENMERKEN

De opstalverzekering is bedoeld voor particuliere woningen. Ook kun je bijgebouwen, schuren, schuttingen en de tuin verzekeren. Daarnaast is beperkt zakelijk gebruik vaak geen probleem. Zoals een tandarts, met een praktijk aan huis. Een opstalverzekering vergoedt geen schade die je met opzet hebt veroorzaakt. Een opstalverzekering sluit je meestal af op basis van de herbouwwaarde van je huis.

Herbouwwaarde Bij het afsluiten van een opstalverzekering moet je bedenken hoeveel het zou kosten om je huis opnieuw te laten bouwen. Bij een opstalverzekering verzeker je de herbouwwaarde van je woning. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis, bijvoorbeeld na een brand, op dezelfde plaats met dezelfde grootte opnieuw te bouwen. Stel, het huis brandt tot de grond toe af, hoeveel kost herbouw dan? De verzekerde som moet om die reden minstens gelijk zijn aan de herbouwwaarde.

Herbouwwaardemeter Om te bepalen wat de herbouwwaarde van je huis is, kun je de herbouwwaardemeter raadplegen. Dat is een hulpmiddel voor verzekeraars en assurantieadviseurs waarmee aan de hand van een vragenlijst, globaal kan worden vastgesteld wat de herbouwkosten van een woning zullen zijn. Die lijst staat online. Let wel, het getal dat er uitkomt, is een gemiddelde indicatie! Er zijn allerlei uitzonderingen, die je wel in je verzekering moet meenemen. Lees daarom eerst de toelichtingen goed door. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben bepaald dat je nooit onderverzekerd bent als je je opstal verzekert naar aanleiding van een correct ingevulde herbouwwaardemeter. Bij het online verzekering afsluiten van de verzekering spreek je af om welk bedrag het gaat. Dat bedrag (de verzekerde som) is de maximale uitkering die je kunt claimen.

Opstalverzekering Tips

  • De premie is voor iedereen verschillend. Die is afhankelijk van je huis, de manier waarop het huis is gebouwd en de dekking die je kiest.
  • Het verzekerd bedrag moet hetzelfde zijn als het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Anders ben je onderverzekerd. En kijk ook goed op de polis of je garantie hebt tegen onderverzekering. Heb je dat niet? Vraag de verzekeraar dat op te nemen.
  • Voor bijzondere situaties kunnen afwijkende premies en voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld voor monumenten.
  • Kies voor een vrijwillig eigen risico. Vaak kun je kiezen tussen verschillende eigen risico’s. De bedragen variëren van €0 tot en met €1000. Kies je vrijwillig voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie.
  • Een verzekeringspakket is vaak goedkoper dan losse verzekeringen. In zo’n pakket zitten vaak de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Hoe meer verzekeringen, hoe hoger de korting.

 

https://www.online-verzekeringenafsluiten.nl/wat-is-een-opstalverzekering/