Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Wat je moet weten over zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen en heb je een plat dak, dan zijn er bepaalde zaken waarvan je zeker op de hoogte moet zijn. Het gaat hier om bepaalde technieken die je niet over het hoofd mag zien. Wil je weten welke aspecten deze allemaal zijn, dan is het goed om notitie te nemen van de punten die in dit artikel aangehaald worden. Het is gewoon een vaststaand feit dat zonnepanelen op plat dak net iets anders is. Lees al deze punten om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Let op de hellingshoek

Zonnepanelen op plat dak moeten altijd een hellingshoek hebben van 35 graden. Er is wel een markant detail waarmee je wel rekening moet houden. Als je een zonnepaneel plaats op een hellingshoek van 35 graden dan ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij zonnepanelen die daarna volgen. Dit brengt met zich mee dat je dus minder rijen kunt aanbrengen op een plat dak. Een zonnepaneel met een hellingshoek van 30 graden, die op een plat dak is aangebracht, heeft een rendementsverlies van 1%. Een zonnepaneel met een hellingshoek van 25 graden, heeft dan weer een rendementsverlies van 2%. Hoe lager de hellingshoek des te groter het percentage aan rendementsverlies.

De afstand tussen de rijen

Doorgaans worden zonnepanelen op plat dak achter elkaar in een rij aangebracht. De afstand tussen deze rijden wordt bepaald door de hoogte en breedtegraad van de zonnepanelen. De afstand tussen de rijen moeten goed in de gaten gehouden worden om te voorkomen dat er een rendementsverlies ontstaat. Als er rendementsverlies ontstaat kunnen je zonnepanelen niet optimaal presteren. Dit is het het laatste wat je wil hebben, omdat zonnepanelen ervoor moeten zorgen dat je op lange termijn bespaart en niet extra uitgeeft. Het is dus ook altijd verstandig om goed onderzoek te toen en de juiste partij te vinden.