Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de voordelen van modulair bouwen?

Wat is modulair bouwen?

Je ziet veel woningen om je heen. Deze woningen zijn op een bepaalde manier gebouwd. Iedere bouw wordt weer anders gedaan, via een andere werkwijze. Bij modulair bouwen komt een speciale bouwtechniek kijken. Bij deze bouwtechniek worden modules gekoppeld of gestapeld. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld een flatgebouw creëren, maar ook gewoon een vrijstaande woning. Deze modules worden gemaakt in een fabriek. De modules zijn daarnaast gebruiksklaar, dus kunnen met een hijskraan aangebracht worden.

Voordeel 1: snelle bouw en plaatsing

Voorheen werden woningen gebouwd door middel van palen in de vloer en baksteen voor baksteen. Nu worden er veel woningen aan de deur opgeleverd. Wanneer je een normale bouw zou kiezen voor een woontoren, ben je daar ongeveer drie weken mee bezig. Wanneer je kiest voor modulair bouwen, ben je hier ongeveer een week mee bezig. Wel is het voor de mensen op de bouw een behoorlijke taak. Ze moeten ineens een groot aantal woningen afbouwen. Het gaat snel en hier moet de planning goed op aangepast worden.

Voordeel 2: minder vrachtwagens

Omdat bij een modulaire bouw al vele onderdelen kant-en-klaar zijn, gaat een bouw sneller. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er minder vrachtwagens nodig zijn. Om te letten op een kleinere voetafdruk, help je door middel van minder vrachtverkeer hieraan mee. De onderdelen kunnen met vrachtwagen vervoerd worden, maar de ritten worden door middel van modulair bouwen met 49% verminderd. In kilometers is dat ongeveer 60.000 kilometer minder.

Voordeel 3:  minder hijsbewegingen

Doordat de stukken op de bouw een stuk groter zijn, omdat ze kant-en-klaar zijn, kunnen deze door minder hijsbewegingen aangebracht worden. Wanneer je bij een normale bouw te werk gaat met hijskranen, moet je erg veel verschillende onderdelen via de hijskraan verplaatsen. Dit geeft een groot voordeel, want met het werken met een hijskraan kunnen risico’s bij komen. Het is dus alleen maar fijn als er minder hijsbewegingen zijn.

Voordeel 4: geen stijgers

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heb je met modulair bouwen een stuk minder vrachtverkeer. Een van de redenen hiervan is dat er geen stijgers vervoerd hoeven te worden. Dit zorgt dus voor minder CO2-uitstoot wat erg belangrijk is. Daarnaast is het erg fijn dat er geen stijgers nodig zijn op de bouw, want hierdoor heb je meer ruimte.

Voordeel 5: Meer onafhankelijkheid

Bij de bouw zijn verschillende specialisten nodig. De een is goed is het gieten, terwijl de ander weer ijzervlechter is. Door middel van modulair bouwen, zorg je ervoor dat de bouw soepeler en met behulp van weinig mensen gedaan kan worden. De onderdelen zijn al kant-en-klaar, dus hoeven niet op locatie nog extra verwerkt te worden.

Gerelateerde artikelen

Een interieur waar je u tegen zegt

Deens is ook het adres voor feestelijke accessoires!

Hiervoor zijn chemische ankers essentieel