Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Welke formaat goedkope hanglampen kan je allemaal uitkiezen voor boven je eettafel?

Lampen zijn onmisbaar in huis, want eigenlijk heb je ze in elke kamer wel nodig. Vroeger gebruikten we altijd kaarsjes, maar tegenwoordig kunnen we met lampen uit de voeten. Maar we willen alsnog niet in een donkere kamer zitten en we hebben soms gewoon licht nodig om in de kamer iets te kunnen zoeken. Goedkope hanglampen kan je dan ook in verschillende modellen en formaten aanschaffen voor een klein budget. 

Hoe bepaal je welk formaat geschikt is voor goedkope hanglampen? 

Soms is het lastig om een goed formaat voor goedkope hanglampen uit te kiezen. Want hoe hoog of laag moet hij zijn? Maar ook hoe breed en met welke lamp erin? Dan is het ook nog een keer belangrijk waarvoor je de lamp gaan gebruiken en waar je hem op gaat hangen. Want in de gang heb je een ander type lamp nodig dan boven de eettafel. Bij de eettafel heb je namelijk sfeer nodig, maar ook werklicht, terwijl je in de gang vaak werklicht nodig hebt om alles goed te kunnen zien. 

Hieronder lees je een aantal vuistregels om het juiste formaat goedkope hanglampen uit te zoeken:

  • De hanglamp mag nooit breder zijn dan de tafel waar hij boven hangt. 

  • De ideale breedte is ongeveer 50% van de breedte van de (eet)tafel waar de lamp boven hangt. 

  • De meest voorkomende maten zijn tussen de 30 centimeter en 70 centimeter in diameter. Ga je voor een kleinere lamp? Kies dan voor bijvoorbeeld een lamp met twee of drie lichtbronnen zodat je alsnog voldoende licht hebt. 

Hoe hoog moet je je hanglamp hangen? 

Je kan met de hoogte van de goedkope hanglampen spelen en daardoor ook een andere sfeer en lichtinval creëren. Een lamp die te hoog hangt heeft een te brede straal waardoor de tafel wel verlicht wordt, maar de omgeving ook alleen veel te veel. Kies je ervoor de lamp te laag te hangen? Dan hangt hij misschien in de weg voor wat je aan de eettafel wilt doen en schijnt de lichtbron mogelijk niet over de hele tafel heen. 

Kies ook de juiste lichtbron

Ook de lichtbron van de goedkope hanglampen is belangrijk. Want de lichtbron maakt de sfeer af. Heb je meer werklicht nodig dan heb je een feller exemplaar nodig. Ga je voor sfeer? Kies juist dan voor een zachter licht. Juist de lichtbron maar ook de breedte van de straling geeft sfeer aan de ruimte. Je kan daarnaast ook kiezen voor warm of voor koud licht. Koud licht wordt vaker gebruikt als werklicht en warm wit licht wordt juist gebruikt als meer sfeerlicht. Het is dus belangrijk om naast het formaat van je hanglamp ook de juiste hoogte en de juiste lichtbron te kiezen. Hou er rekening mee dat een lichtbron verschillende hoogtes en lengtes kan hebben en in sommige lampen dan buiten de lamp kan komen. Soms kan dit juist net extra effect geven, maar in sommige gevallen ziet het er misschien vreemd uit.  Voor tips ga je naar www.meubelbaas.nl!