Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Zo maak je een gebouw energie-efficiënt!

Tegenwoordig ontkom je er als bouwprojectleider van bestaande bouw of nieuwbouw er niet aan om een gebouw energie-efficiënt te maken. De marktvraag naar duurzame energie is steeds groter. De afhankelijk van het gas van Rusland gooit daar nog een schepje bovenop. Het is voor sommige projectleiders nog steeds verleidelijk om alleen maar te doen wat moet. Daar kun je een heel eind mee komen, maar uiteindelijk kost het je natuurlijk weer extra geld.

Dit komt ook omdat woningeigenaren steeds hogere eisen stellen: niet omdat het moet, maar omdat er een groeiende groep mensen is die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wil jij het dus goed doen? Maak het huis zo energie-efficiënt mogelijk en maak het plaatje niet mooier dan het is voor de toekomstige eigenaren.

Aanpak met phpp berekening

Het gaat dus om een goede aanpak. Hierbij kun je gebruik maken van een zogenaamde phhp berekening. Het is een berekening ergens bedacht tussen 1990 en 1999. Toen begon langzaamaan ook het verduurzamen belangrijker te worden voor sommige mensen. Tegenwoordig kun je verduurzamen niet meer wegdenken, als je in de bouw werkt. Phpp staat voor Passief Huis Projectrekenpakket. Het is een rekenmethode in een MS Excel rekenblad, waarin je installatietechnische eigenschappen en bouwkundige kenmerken invoert. Met deze berekening kun je bijvoorbeeld in de ontwerpfase de energiezuinigheid van een gebouw sturen. Als het daarna wordt gerealiseerd, kan men tussentijds controleren of de doelen op het vlak van energiezuinigheid gehaald gaan worden.

Op basis van de berekening kan je dus de juiste beslissingen nemen op het gebied van energiezuinigheid. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat grote ambities en dit ook waarmaken, zorgt voor mooie inkomsten én een bijdrage aan het milieu waarin we allemaal leven. Dubbele winst dus en iedereen blij.

Waar gaat een phpp berekening op in?

Een phpp berekening is vooral bedoeld voor de zogenaamde huizen die passief gebouwd zijn of gaan worden. Dit is natuurlijk steeds vaker de norm. Men let hierbij bijvoorbeeld op zaken zoals de verwarming, luchtdichtheid, energievraag en mogelijk op te wekken energie via bijvoorbeeld zonnepanelen, etc. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer onderdelen te bedenken en benoemen waar phpp berekeningen op ingaan. Het is vrij specialistisch werk, dus het uitvoeren van de berekeningen kun je het beste aan een expert overlaten.