Woning Ontwikkeling
Image default
Architectuur

Alles wat je moet weten over een leefveranda: prijzen, opties en meer

Je overweegt dus om een leefvearnda te bouwen? Goed idee. Maar dan kan je ongetwijfeld een paar tips gebruiken:

Kostprijs van een leefveranda

De prijs van een aluminium leefveranda kan je vergelijken met de prijs van een auto. Die is ook afhankelijk van verschillende zaken. Zoals het merk, model, opties, enz.

Om die reden is het niet mogelijk om een vaste kostprijs te geven. Maar we kunnen wel een richtprijs geven van een gemiddelde veranda (met een afwerking die niet overdreven duur is, maar ook niet de goedkoopste materialen gebruikt). 

Je kan een leefveranda bouwen voor een prijs van €1500 tot €1800 per vierkante meter. In deze prijs is dan wel alles inbegrepen: grondwerken, funderingen, profielen, beglazing, vloeren, zonwering, enzovoort. Voor een veranda met plat dak van 4×4 meter mag je dus ongeveer €24.000 als kostprijs rekenen.

Je leefveranda koel houden

Een leefveranda is als het ware een glazen doos. Er is enorm veel glas. Zowel in de muren als in het plafond. Hierdoor krijgt de zon vrij spel en warmte het interieur snel op.

Om oververhitting tegen te gaan, zijn er allerlei mogelijkheden:

  • Zonwerende beglazing
  • Externe zonwering in de vorm van screens
  • Interne zonwering in de vorm van gordijnen of lamellen
  • Een airconditioning

Heel wat mensen kiezen een combinatie van elementen. Ze combineren bijvoorbeeld screens met een airco. Op deze manier is er altijd de juiste temperatuur binnenin de leefveranda.

Isolatie van de leefveranda

Bij de aankoop van een nieuwe leefveranda investeer je best in hoogisolerende profielen en beglazing. Die meerprijs betaalt zich in de loop der jaren terug, omdat de verwarmingskosten lager uitvallen. Ook een goede isolatielaag in het plafond en de vloer is belangrijk (zeker wanneer je gebruik maakt van vloerverwarming). 

Verwarming van de leefveranda

Op frisse dagen is het nodig om wat bij te verwarmen. Net zoals bij de koeling zijn er allerlei mogelijkheden:

  • Radiatoren (aangesloten op de huidge cv-ketel)
  • Vloerverwarming (aangesloten op de huidige cv-ketel)
  • Een kachel of inbouwhaard
  • Een paneel met infraroodverwarming
  • Een warmtepomp

Welke keuze het meest geschikt is voor jou hangt af van de warmtebehoefte en je budget. Vraag advies aan de verandabouwer voor meer informatie.

Houd insecten buiten

De meeste leefveranda’s zijn uitgerust met een grote schuifdeur of dubbele deur. Het is een goed idee om dan een vliegengaas te plaatsen. Zo houd je insecten (bijen, muggen, vliegen…) buiten. Dat is vooral interessant in de zomer, wanneer de deuren vaak openstaan.

Architect of niet?

De plaatsing van een leefveranda gaat dikwijls gepaard met een ingrijpende aanpassing aan de woning, zoals het verwijderen van een deel van de gevel voor een nieuwe doorgang. Voor zulke aanpassingen schakel je best de hulp van een architect in. Dan ben je zeker dat de stabiliteit van de woning niet in het gedrang komt. Voor de plaatsing van een veranda vóór de woning, is meestal een melding verplicht. Vraag raad bij de gemeente voor meer informatie. 

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor het kiezen van een bouwbedrijf

Een luxe villa laten ontwerpen

Het verhogen van de waarde van verhuurde woning