Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

De arbeidsmarkt is nog nooit zo krap geweest

Je ziet tegenwoordig overal vacatures voorbij komen. De arbeidsmarkt is zich aan het herstellen van de coronacrisis. Dit jaar is in sommige sectoren al een groei van het aantal banen te zien. Volgend jaar wordt een groei van 1,3 procent verwacht.

Gevolg van coronacrisis

De sectoren die het meest geraakt zijn in de coronacrisis laten een daling zien van het aantal banen. Het aantal banen in de sectoren cultuur, sport en recreatie daalt met 4,3 procent. In de horeca daalde het aantal banen met 1,5 procent en bij schoonmaakbedrijven daalde het aantal banen met 3,3 procent. Je ziet zo’n grote daling bij schoonmaakbedrijven omdat kantoren en andere grote gebouwen niet naar een schoonmaakster gezocht hebben. Ook de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling zag een daling, maar de banen in deze sector groeien op dit moment het hardst. Dit is te verklaren doordat veel bedrijven na een crisis kiezen voor flexwerkers. De meerderheid van de mensen die hun baan zijn verloren in de coronacrisis, zijn nu weer aan het werk.

Meer vacatures

In Nederland kennen alle sectoren op dit moment een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers hebben moeite om de vacatures te vervullen. Voor werkzoekende biedt dit juist kansen. Ze hebben minder concurrentie. Voor werkgevers is een krappe arbeidsmarkt erg verveld. Het uitblijven van personeel kan zorgen voor groeistagnatie. Je merkt dat alle sectoren in Nederland last hebben van de arbeidsmarkt, waaronder de detailhandel. De non-food winkels in de detailhandel zijn vooral hard geraakt tijdens de coronacrisis. Denk aan kledingwinkels, elektronicawinkels, winkel met huishoudelijke artikelen en drogisterijen. Supermarkten en webshops deden het juist beter in de coronacrisis. Nu er geen lockdown meer is, stijgt het aantal vacatures harder dan ooit en neemt het tekort in personeel toe. Nu het thuiswerkadvies niet meer geldt, wordt er steeds vaker naar een schoonmaakster gezocht. Door veel bedrijven wordt naar een schoonmaakster gezocht, om de werkplekken te poetsen.

Ook jongeren hebben meer keuze

Misschien heb je het wel gezien toen je door de stad liep. Heel veel winkels hebben meerdere vacatures openstaan voor een bijbaan. Er wordt veel naar weekendhulpen gevraagd. Ook supermarkten zijn blij met nieuw personeel.

https://schoonmaakkaart.nl/schoonmaakster-gezocht/