Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

De Nederlandse urbanisatietrend

Urbanisatie is een wereldwijd begrip. Naar verwachting zal driekwart van de wereldbevolking binnen 20 jaar in verschillende grote steden wonen. Niet alleen steden zoals Tokio en New York trekken al vele jaren miljoenen mensen uit landelijke en rustieke gebieden aan, maar ook Nederland kent al vele jaren een trek naar de grote steden. De bevolking zal naar schatting met een miljoen mensen groeien en een groot deel van deze mensen zullen dan ook naar de grote steden trekken. Een gevolg van deze urbanisatie is dat kleinere gemeentes steeds minder inwoners hebben. 

De factoren van de groeiende en krimpende steden

Al jaren groeien en krimpen de steden. In Nederland is dit inmiddels redelijk normaal geworden. Er zijn een aantal factoren waarom steden groeien en krimpen. Dit heeft onder andere te maken met de welvaart die Nederland in de loop der jaren heeft ontwikkeld. De grote steden kregen een nieuwe aantrekkingskracht vanwege winkels, museums, horeca en andere aantrekkelijke voorzieningen. Zo is er tientallen jaren geleden ‘de 15 minutenstad’ in het leven geroepen.  Het belang van dit concept was dat je als inwoner van de stad binnen een kwartier bij de meeste belangrijke voorzieningen kon zijn. Deze trend is in de jaren 80 ontstaan. 

Einde van de urbanisatie? 

Urbanisatie was tot kortgeleden een echte wereld trend. Totdat we te maken kregen met de pandemie. Dit heeft het lastig gemaakt in de drukbevolkte steden. De gevolgen hiervan zijn groot. De bevolking blijft wel groeien, maar de expats die naar normaal gesproken elk jaar naar Nederland komen blijven op dit moment weg. Dit is niet alleen tijdens de huidige pandemie zo, maar zal naar schatting ook op langere termijn zo blijven. Dit heeft dus grote gevolgen op de economie. Onder andere leegstand van woningen. Ook eigenaren van bedrijfspanden die nu in zwaar weer zitten, zoals horecazaken en winkels, zullen door deze pandemie hun vastgoed willen verkopen. Vaak zitten er nog huurders in deze panden met vaste of tijdelijke contracten en die moeten dan overgenomen worden bij de verkoop van het pand. 

De gespecialiseerde vastgoedinvesteerder Damborg is een investeerder die altijd opzoek is naar beleggingspanden en geïnteresseerd zijn in allerlei verschillende soorten vastgoed van verhuurde woningen en appartementen, studentenhuizen, enkele woningen en gehele vastgoedportefeuilles die bestaan uit kantoren, winkels, horecazaken en woningen.