Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

De stappen voor het maken van een lichtplan

Een lichtplan is een heel belangrijk onderdeel van veel soorten zaken. Dat betreft bijvoorbeeld woningen, maar ook panden waarin wordt gewerkt, zoals kantoren en ook fabriekshallen, winkels etc. Het is belangrijk dat er veel licht is in dit soort ruimtes, maar het moet natuurlijk ook nog een beetje sfeervol en gezellig blijven. Soms wordt er alleen maar licht aangebracht vanuit praktische overwegingen en zo heeft iedereen een eigen idee achter het maken van een lichtplan en wordt er ook bij iedereen weer gekeken naar andere zaken, zoals doelen, budgetten en eigen inbrengen van de opdrachtgevers.

Plan

Welke stappen moeten er dan worden gezet om zo’n lichtplan in werking te zetten? Het eerste dat er moet gebeuren is het inplannen van een kennismakingsgesprek, waarin alle eerste zaken op tafel worden gelegd. Wat is het plan? Waar is behoefte aan? Waar moet het licht worden geplaatst en is er een deadline wanneer dit af moet? Dit is nog maar een onderdeel van alle vragen die er gaan worden gesteld, maar het geeft beide partijen wel al meer inzicht in de eventuele samenwerking. Het gesprek is dan ook vrijblijvend, wat het voor de eventuele, dus ook wel potentiele klant een stuk gemakkelijker maakt om hier mee aan de slag te gaan.

Stappen

Op volgorde worden de stappen benoemd, waardoor er hierover een beter overzicht ontstaat. In een oogopslag is te zien wat er allemaal moet gebeuren en wat men allemaal nog te wachten staat. Een leuk, maar ook een tijdrovend proces.

  1. Kennismakingsgesprek; hierin wordt duidelijk wat er allemaal moet gebeuren en welke wensen en behoeften er zijn.
  2. Eerste ontwerp; hierin wordt een eerste ontwerp door de ontwerper gemaakt en wordt deze zo goed mogelijk afgestemd op de zaken die besproken zijn in het kennismakingsgesprek.
  3. Presentatie van het eerste ontwerp; hierin wordt het eerste ontwerp aan de klanten, dus de opdrachtgever, gepresenteerd.
  4. Akkoord?; de klant kan aangeven of hij / zij akkoord is met dit ontwerp. Niet akkoord? Dan wordt er een nieuw ontwerp gemaakt, met de op- en aanmerkingen n.a.v. de eerste presentatie.
  5. Levering; bij akkoord wordt het gehele plan in werking gezet en wordt het z.s.m. geleverd.
  6. Begeleiding; er vindt begeleiding plaats vanuit de leverancier.
  7. Eventuele montage; mocht daar behoefte aan zijn, wordt het gehele lichtplan ook gemonteerd.