Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Decoratie en akoestiek in één

Wanneer je in een ruimte bent waar de akoestiek niet op orde is, dan zul je dit al snel merken aan bijvoorbeeld het nagalmen van de klanken. Nu is dit in bepaalde gevallen niet direct heel erg, maar wanneer het bijvoorbeeld thuis of op je werk is, dan kan dit op lange termijn voor problemen zorgen. Vooral op je werk, wanneer je geconcentreerd aan de slag moet, is er niets zo vervelend als een collega die je luidkeels hoort praten of een printer die staat te razend in de gang. Des te belangrijker dus om aan de slag te gaan met de akoestiek van een ruimte. Daar waar veel mensen vaak direct denken aan enorme panelen die alles behalve sfeervol zijn, is dit vandaag de dag allang niet meer het geval. Wist je namelijk dat je voor op kantoor, maar ook thuis kunt kiezen voor een decoratief akoestisch fotopaneel of een lattenwand? Zo zorg je direct voor een stuk geluidsdemping en draagt het paneel ook bij aan de sfeer en gezelligheid van de ruimte. Hoe dit exact werkt,vertellen we je in dit artikel.

Hoe werkt een akoestisch paneel?

Wanneer er ontzettend veel ‘open’ ruimte is in bijvoorbeeld een kantoor, dan zorgt dit ervoor dat de geluidsgolven alle kanten op kunnen gaan. Dit zorgt er dus voor dat het geluid eenvoudig van muur tot muur kan bewegen en meermaals weer terug. Op deze manier ontstaat dus, zoals wij dit kennen een ‘echo’. Maak je gebruik van een akoestisch paneel, dan voorkom je dat de geluidsgolven alle kanten op kunnen bewegen en worden ze als het ware onderbroken. Zo kun je, ook in een grote ruimte, zorgen voor een goede akoestiek. Denk hierbij aan grote concertzalen, maar ook voor de kerk is het belangrijk dat de akoestiek op orde is. https://akoestiekopwerk.nl/projecten/houten-lattenwand-akoestisch/

Alternatieven voor een akoestisch paneel

Uiteraard zijn er naast akoestische panelen nog allerlei andere opties waarmee je de akoestiek van een ruimte kunt verbeteren. Vaak doen gordijnen het ontzettend goed en ook een vloerkleed draagt bij aan het verbeteren hiervan. Wel is het belangrijk dat je, vooral in een kantoor zorgt dat het wel functioneel blijft. Een paar enorme gordijnen mogen dan misschien wel geluidwerend zijn, maar dragen niet bepaald bij aan een goed en helder zicht op het beeldscherm wanneer het de ruimte te donker maakt.