Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

Dit moet je doen als je door een leiding hebt geboord

Het is een nachtmerrie voor veel mensen: tijdens het boren van een gat in de muur een leiding raken. Helaas kan het iedereen overkomen! Vaak is niet helemaal duidelijk hoe de leidingen door een woning gelegd zijn. Er zijn gelukkig handige apparaatjes te koop, waarmee je uit kunt zoeken waar een leiding loopt. Ook een thermografische camera kan uitkomst bieden, wanneer je eerst warm water door de leidingen hebt laten lopen.

Is het gebruik van zo’n apparaatje voor jou al te laat? In dat geval lees je in dit artikel wat je het beste kunt doen nadat je een leiding geraakt hebt tijdens het boren.

 

Schakel de hoofdkraan in huis uit

Afhankelijk van de snelheid waarmee het water uit de leiding loopt, kan het verstandig zijn om de hoofdkraan in huis af te sluiten. Het afsluiten van de hoofdkraan voorkomt logischerwijs dat de waterschade in je woning al snel toeneemt. Laat de kranen in huis geopend wanneer je de hoofdkraan afsluit. Zo weet je zeker dat er geen vocht meer in de leidingen zit.

 

Hulp van een spoedloodgieter inschakelen

Nu je voorkomen hebt dat de waterschade nog erger kan worden, is het zaak om een spoedloodgieter te benaderen. Tegenwoordig werkt vrijwel ieder loodgietersbedrijf met zo’n spoeddienst. Het voordeel van een spoedloodgieter is dat deze 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken is. Handig, want zo kan de schade vaak dezelfde dag nog worden opgelost. Loodgieters beschikken over de kennis en hulpmiddelen om de kapotte leiding te vervangen.

 

Twijfel over mogelijke schade aan leiding

Het kan ook voorkomen dat je een leiding geraakt hebt, maar niet zeker weet of deze lekt. Denk aan een situatie waarbij je de leiding tijdens het boren gevoeld hebt, maar waarbij er nog geen water uit het geboorde gat komt. In zo’n geval kan een loodgieter een lekdetectie voor je uitvoeren. Bij een lekdetectie wordt achterhaald of er sprake is van een lekkage en zo ja, waar deze zich exact bevindt. Zo’n lekdetectie is ook handig wanneer je meerdere gaten geboord hebt, maar je niet exact weet bij welk gat je de leiding geraakt hebt.