Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

Een woning leegmaken, hoe begin je daaraan?

Een paar aandachtspunten wanneer je een woning gaat leegmaken voor een verhuis, verbouwing of na een overlijden:

Voorzie voldoende verhuisdozen

Een woning leegmaken wordt nog eenvoudiger als je voldoende opbergmogelijkheden hebt. Haal dus enkele verhuisdozen om kleine spullen te bundelen. Tip: hoor eens bij je plaatselijke suppermarkt. Daar hebben ze vaak een overschot aan kartonnen dozen doe je voor de ontruiming kan gebruiken.

Huur een afvalcontainer

Tijdens het leegmaken van een woning is er waarschijnlijk veel afval waar je vanaf wil. Je huurt dan best een afvalcontainer voor gemengd niet gevaarlijk afval. Hier mag alles in wat onder de noemer ‘grof huisvuil’ valt, zoals wc-potten, tapijten, kastjes, lattenbodems… Al het materiaal dat te groot is voor de gewone huisvuil ophaling mag hierin. Let wel op, want gevaarlijke producten of producten die schadelijke stoffen afgeven tijdens de verbranding, zoals asbest, autobanden, koelkasten… mogen niet in deze afvalcontainer.

Huur opbergruimte 

Je komt ongetwijfeld een paar meubels, toestellen of decoratiestukken die in goede staat zijn en je niet wil wegwerpen. Die kan je bewaren. Heb je nog geen ander pand op het oog, dan kan je een opslagruimte huren om alle spullen tijdelijk onder te brengen. Probeer wel om op voorhand alles goed in te pakken en te sorteren, dat maakt de opslag en het uitpakken veel gemakkelijker.

Werk kamer per kamer

Een huis leegmaken doe je best kamer per kamer. Op deze manier verloopt alles gestructureerd en ben je minder snel afgeleid door nieuwe zaken of problemen die opduiken. Deze werkwijze zorgt ook voor wat goede moed. Want er is niets leuker dan terugkijken naar een netjes leeggemaakte kamer.

Denk aan de kringwinkel

Je bent misschien snel geneigd om zaken in een afvalcontainer te werpen of naar het containerpark te brengen. Maar heb je al aan de kringwinkel gedacht? Hier krijgen jouw spullen een tweede leven. Je maakt er andere mensen blij mee, en verkleint je ecologische voetafdruk. Sommige kringwinkels bieden zelfs verhuisliften en verhuiswagens aan om de woning leeg te maken (tegen een prijsje, natuurlijk).

Een stevige poetsbeurt

Ga je een woning leegmaken om die nadien te verkopen? Dan mag een grondige poetsbeurt niet ontbreken. Door vloeren, deuren en ramen grondig schoon te maken, oogt alles veel frisser, wat potentiele kopers sneller zal overtuigen. Maak je de woning leeg voor een verbouwing? Dan is deze poetsbeurt natuurlijk overbodig.