Woning Ontwikkeling
Image default
Dienstverlening

Het TENS apparaat bestrijdt uw pijn op een veilige manier

TENS staat voor Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie, en is een niet-invasieve methode van pijnbestrijding die gebruik maakt van elektrische stroom met een laag voltage om zenuwvezels te stimuleren. Het TENS-apparaat is een klein, draagbaar apparaat dat op of nabij het pijngebied wordt geplaatst en elektrische impulsen afgeeft via zelfklevende elektroden.

De theorie achter TENS is dat de elektrische impulsen de afgifte stimuleren van endorfine, natuurlijke pijnstillende chemicaliën in het lichaam. Bovendien kan TENS de overdracht van pijnsignalen naar de hersenen blokkeren door de lichaamseigen pijn remmende mechanismen te stimuleren.

TENS kan worden gebruikt om pijn te verlichten bij verschillende aandoeningen, waaronder chronische pijn, acute pijn en postoperatieve pijn. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor, of in combinatie met, medicamenteuze middelen, en is effectief gebleken bij het verminderen van pijn en het verbeteren van het functioneren bij mensen met aandoeningen als artrose, reumatoïde artritis en fibromyalgie.

Makkelijk in gebruik en zelf toe te dienen

Het TENS apparaat is gemakkelijk te gebruiken en kan zelf worden toegediend. Het heeft meestal een kleine regeleenheid die de elektrische impulsen afgeeft en zelfklevende elektroden die op of nabij het pijngebied worden geplaatst. De gebruiker kan de intensiteit en de frequentie van de impulsen aanpassen om het gewenste niveau van pijnverlichting te bereiken.

Het is voor de meeste mensen veilig om te gebruiken en heeft weinig bijwerkingen. Sommige mensen mogen echter geen TENS gebruiken, zoals mensen met een pacemaker, diep-veneuze trombose of epilepsie. Het is altijd aan te raden een arts te raadplegen voordat u met TENS therapie begint om er zeker van te zijn dat het voor u geschikt is.

TENS therapie kan een goed alternatief zijn voor medicamenteuze middelen, die negatieve bijwerkingen kunnen hebben en na verloop van tijd minder effectief worden. Het kan worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling of in combinatie met andere vormen van pijnbestrijding, zoals fysiotherapie of medicamenteuze middelen.

Kortom, TENS is een niet-invasieve en effectieve vorm van pijnbestrijding die kan worden gebruikt om pijn bij uiteenlopende aandoeningen te verlichten. Het TENS-apparaat is gemakkelijk te gebruiken en kan zelf worden toegediend, en het is voor de meeste mensen veilig om te gebruiken. Als u pijn heeft en een alternatief voor pijnstillende tabletten zoekt, kan TENS het overwegen waard zijn. Maar zoals altijd is het raadzaam een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het voor u geschikt is.

https://tens.nl/