Woning Ontwikkeling
Image default
Tuin en buitenleven

Tips bij het kiezen van een houten tuinhuis

Wanneer je graag extra woon- of opbergruimte wenst, is het plaatsen van een tuinhuis of blokhut bij uitstek een zeer geschikte oplossing. Je hebt echter zeer veel keuze als het gaat om materiaalsoorten en bouwtype. Het is hierbij belangrijk dat je goed nadenkt over de manier waarop je een tuinhuis gaat gebruiken. In dit artikel laten we je meer zien over de verschillende mogelijkheden die je hebt bij het (laten) plaatsen van een tuinhuis en geven we je enkele tips die je op weg kunnen helpen in de oriëntatiefase naar een nieuw buitenverblijf.

Kies het geschikte type tuinhuis

In tegenstelling tot een veranda of overkapping, kun je een tuinhuis volledig afsluiten. Dit is ideaal wanneer je een tuinhuis wilt inzetten als een tuinkantoor, atelier of hobbyruimte bijvoorbeeld. Je hebt dan de mogelijkheid om je tuinhuis te isoleren en te voorzien van kachel, vloerverwarming of andere vormen van klimaatbeheersing. Bij specialistische leveranciers zoals bijvoorbeeld Wesa Tuinhout kun je kiezen uit een ruim assortiment tuinhuizen, van een simpel opberghok voor je grasmaaier tot een volledig geïsoleerde tuinkamer.

Tuinhuis met overkapping

Wanneer je maximaal van je tuin wilt genieten en toch beschut kunnen zitten tegen zon of regen, is een tuinhuis met overkapping ideaal. Hiermee heb je een open gedeelte om een lounge- of tuinset te plaatsen en een dicht gedeelte om spullen op te bergen. Zodoende staat je tuingereedschap uit het zicht of zijn waardevolle spullen afgesloten.

Tuinkamer

Een tuinhuis die voorzien is van veel glazen ramen, wanden of schuifdeuren wordt vaak een tuinkamer genoemd. Dit bijgebouw kan ideaal ingezet worden als extra woonruimte voor je huis. Door de grote hoeveelheid lichtinval is deze manier van bouwen zeer populair voor het gebruik van een welness ruimte of thuiskantoor. Zodoende kan men zich afzonderen van zijn woonhuis en volledig ontspannen of juist concentreren.

Plat of zadeldak

Naast de invulling van het tuinhuis heb je nog de keuze uit verschillende bouwstijlen die voornamelijk bepaald worden door de dakconstructie van tuinhuis. Denk hierbij aan een tuinhuis met plat dak, zadeldak of schuin dak (ook wel lessenaarsdak genoemd). Met een plat dak krijg je een modern design die relatief weinig ruimte in beslag neemt. Dit is ideaal wanneer je de schaduwinval in je tuin wilt beperken. Met een klassiek puntdak daarentegen biedt het de mogelijkheid om een zolder te plaatsen voor extra opslag.

Controleer op vergunningsplicht

Alvorens je bepaald welke bouwstijl je het beste in jouw situatie past, is het goed om de afmetingen te bepalen. Dit heeft tevens invloed op de verplichting tot een bouwvergunning. Let op, de regels hieromtrent zijn gemeentelijk bepaald. Ga dus altijd eerst bij je eigen gemeente na wat de regels zijn betreft het plaatsen van een tuinhuis. Besteed je dit liever uit? Dan kun je een bouwtekening laten maken. Wij zullen voor jou uitzoeken wat de vereisten zijn om jouw droom tuinhuis te realiseren.

Maatwerk

Bij veel leveranciers worden geen maatwerk tuinhuizen aangeboden, je zit dan met beperkingen op de afmetingen, bouwstijlen enzovoorts. Wil je echter een tuinhuis of tuinkamer laten bouwen die je hebt gezien op Pinterest of andere bron op het internet? Dan kun je deze eenvoudig laten 3D tekenen om direct een goed beeld te krijgen van het resultaat en bijbehorend kostenplaatje. Tevens worden de tekeningen door ons berekend op constructie. Wil je bijvoorbeeld een tuinhuis met grote overspanning, wordt door ons berekend welke materialen je nodig hebt om risico’s te vermijden.