Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Hoe lang duurt het om een huis te taxeren?

De taxatie van een woning in Apeldoorn kan snel gedaan worden, mitst de taxateur de juiste informatie van de huiseigenaar ontvangt. De taxateurs kunnen namelijk niet uitgaan van de dingen die ze zien, er zijn hier ook documenten voor nodig. Naast de rondleiding die taxateurs door het huis nemen, zullen ze ook vragen stellen aan de eigenaar.

De tijd die de taxateur bezig is in een huis is vaak drie kwartier tot een uur. Voor een kleine woning zal drie kwartier genoeg zijn, voor grote huizen moet je wat meer tijd rekenen.

Taxateurs willen graag zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie krijgen, maar wel op een zo efficiënt mogelijke wijze. De taxateurs zullen door ervaring een vaste routine hebben, waarmee ze de belangrijkste onderdelen allemaal kunnen behandelen. De onderdelen van een huis die niet belangrijk zijn, zullen hierdoor ook niet worden opgenomen in het taxatierapport.

Waar bestaat een taxatie inspectie uit?

Het belangrijkste onderdeel van de taxatie in Apeldoorn is de inspectie van de hele woning. Daarbij worden ook foto’s gemaakt en wordt het huis gemeten. Dit geldt niet alleen voor het huis, maar ook voor alle onderdelen die buiten op het perceel staan, zoals een schuur of terrasoverkapping. Veel van deze informatie kan de taxateur ook al opvragen via het kadaster.

Als een huis meer dan 1 verdieping heeft, zal het huis ook aan de binnenkant worden opgemeten. Hierbij wordt goed gekeken naar de staat van de woning. Van elke kamer in het huis worden foto’s gemaakt, voor een zo volledig mogelijk taxatierapport.

De beoordeling

Na de metingen en de inspectie, gaat de taxateur met de huiseigenaar in gesprek, om te kijken of er onlangs nog dingen aan het huis in Apeldoorn zijn uitgevoerd. De taxateurs kijken naar de leeftijd van het huis, en gaan vervolgens na wat de staat is, het is dus goed om te vermelden als er recent nog onderhoud is uitgevoerd. Hoe meer dingen zijn vernieuwd, hoe hoger de waarde van het huis zal zijn.

De taxateur heeft een beoordelingsformulier die hij of zij volledig in moet vullen. Hierbij moet bij een renovatie ook genoteerd worden wanneer deze specifiek is uitgevoerd. Zorg voordat de taxateur komt voor een duidelijk overzicht met al deze gegevens, dan zal deze sneller klaar zijn met de inspectie.