Woning Ontwikkeling
Image default
Woningen

Je huis verkopen: waar moet je op letten?

Het zal je vast en zeker niet ontgaan zijn dat de huidige woningmarkt zich in een ietwat turbulente fase bevindt. De huizenprijzen zijn hoog en er zijn veel mensen op zoek naar een huis. Dat lijkt natuurlijk op een goede situatie als je aan de verkopers-kant staat. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten als je op het punt staat je huis te verkopen. 

Welke makelaar? 

Het is lastig om zelf te bepalen wat je huis waard is. Gelukkig zijn er mensen die hier gespecialiseerd in zijn. Zogeheten verkoopmakelaars. Je kan hiervoor letten op makelaars die zijn beëdigd door De Nederlandse Vereniging van Makelaars. Zij taxeren met regelmaat huizen en hebben inzicht in de huidige markt. Ook weten zij welke vraagprijs hoog genoeg is om potentiële kopers niet af te schrikken. Wil je snel een beeld van de waarde van je woning, dan kan je ook nog online je woningwaarde berekenen. Dit is geen officiële taxatie, maar het geeft je wel een goed beeld van de mogelijkheden. De tool gebruikt allerlei gegevens zoals woonplaats, oppervlak, tuin- en perceeloppervlak, bouwjaar en ga zo maar door. 

Bereid het huis voor op de verkoop 

Voor veel mensen is het logisch, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Zorg dat het huis goed is opgeruimd wanneer er foto’s worden gemaakt of als er mensen langskomen om te kijken. Een rommelig huis geeft een vertekend beeld en zorgt ervoor dat mensen minder snel bereid zijn om de hoofdprijs te betalen. Ook een rustige, neutrale inrichting kan goed doen voor de verkoop. Wanneer het huis niet vol staat met allerlei ornamenten en dergelijke, kunnen mensen beter inschatten wat ze kunnen met de ruimte en hoe ze het zelf zouden willen inrichten.  

Zorg voor goed onderhoud 

Het klinkt vanzelfsprekend, maar in veel gevallen ben je gewend geraakt aan alle kleine gebreken in je huis. Klemmende deuren, lekkende kranen of een druppelende douche. Zorg ervoor dat dit soort dingen gefikst worden. Een goed onderhouden huis verkoopt vanzelfsprekend een stuk beter. 

Netwerken 

Het mag dan tegenwoordig wel redelijk gemakkelijk zijn om een huis te verkopen. Het kan altijd zo zijn dat het wat langer duurt dan je van tevoren hoopt. Gelukkig leven we in een tijd waarin contacten zo gelegd zijn en berichten zo gedeeld. Maak hier dus gebruik van. Laat weten op sociale media dat je je huis verkoopt en deel links met je online netwerk. Ook het netwerk van de makelaar kan goed van pas komen. Wanneer je bijvoorbeeld het huis verkoopt in de omgeving van Rotterdam, zoek dan ook naar een makelaar in Rotterdam die de omgeving goed kent en gebruik kan maken van zijn of haar netwerk.