Woning Ontwikkeling
Image default
Woningen

Lamp – en zijn connectie met het plafond

Connectie, verbinding? Ja elke lamp die je aan het plafond bevestigt, heeft natuurlijk een stevig koord, ketting of schroefelementen zodat hij niet op een gegeven moment voor je voeten op de vloer terechtkomt. Dit artikel gaat echter niet technisch in op montage van de lamp, maar wil het belang aangeven dat het plafond heeft voor de keuze van je lampen. Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van juiste lampen is te kijken hoe hoog of hoe laag je plafond eigenlijk is. Want daar zit nogal wat verschil in. Er zijn slaapkamers die hun plafond ‘maar’ twee meter van de vloer af hebben. En er zijn woonkamers die wel vier verticale meters halen tussen visgraatparket en gestucte plafonds. Kort gezegd bepaal je eerst of jij ruimtes hebt met lage plafonds, zeg tot zo’n 2.60 meter of juist hoge plafonds, vanaf 2,60 meter.

 

Een lamp voor een laag plafond

Is de hoogte in je woonruimte beperkt? Kies dan voor een hanglamp met een plat ontwerp en een compacte vorm. Veel moderne plafondlampen met dunne profielen voldoen hieraan. Bijvoorbeeld de ‘Slimline Pendant’ van Design Essentials. Die wel eerder bij een moderne interieurstijl past dan bij een historische stijl. Heb je een eetruimte met een vrij laag plafond? Kies dan voor een lineaire hanglamp, in de volksmond een balklamp. Die verlichten lange tafels of werkbladen in keukens perfect. Een voorbeeld is de ‘Linear Suspension’ van Tech Lighting.

 

Verlichting voor zeer lage plafonds

Plafonds met een hoogte van circa 1,90 m tot 2.35 willen liever geen hanglamp. Want hoe kort je het snoer of de ketting ook houdt, de lichtbron zakt dan toch snel 30 cm vanaf het plafonddek. En dan is de kans heel groot dat je er met je hoofd tegenaan loopt. Voor vrij lage plafonds is dan ook inbouwverlichting geschikter. Die gaan in het plafond en steken niet naar onderen uit. Er zijn prachtige inbouwspots zoals die van Philips Hue, met mooie dimfuncties.

 

Welke lamp voor een hoog plafond?

Ben je gezegend met een woonruimte die richting de drie meter hoogte gaat of zelfs nog hoger? Daar passen dan opvallende hanglampen bij. Die mogen best een maatje groter zijn want visueel verkleinen ze weer omdat ze zo hoog hangen. Overweeg dan om een indrukwekkende kroonluchter te kopen, zoals de ‘Sputnik Chandelier’ van Jonathan Adler. Die laat meteen ook zien dat je voor moderne interieurs ook bijpassende luchters kunt kopen; ze zijn dus niet alleen voorbehouden aan klassieke interieurs.

 

Meerdere pendelarmaturen

Bij echt hoge plafonds zijn ook hanglampen met meerdere pendelarmaturen een goede keuze. Zo krijg je diverse lampen die allemaal teruggrijpen op één ophangpunt. Zulke armaturen geven een prachtig dramatisch effect. Bekijk maar eens de ‘Cluster Pendant’ van West Elm. Heb je hoge plafonds in langwerpige ruimtes zoals gangen en hallen? Ga dan voor een lange, lineaire armatuur. Een mooie lamp is bijvoorbeeld de ‘Linear Pendant’ van Flos. En welk plafond je ook hebt, check wel even of je nieuwe lamp te dimmen is. Zo kun je veel meer lichteffect geven aan je ruimte.

Klik hier als je meer opties wilt.