Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Oorzaken van verstopte afvoeren en hoe je ze kunt voorkomen

Verstopte afvoeren zijn een veelvoorkomend huishoudelijk probleem. Het kan een bron van frustratie en ongemak zijn, evenals een potentieel gezondheidsrisico. Laten we de voornaamste oorzaken van dit probleem bekijken en hoe we het kunnen voorkomen. Wil je dit laten verhelpen? Schakelen dan een loodgieter in!

1. Haar en Zeepresten

Het is geen verrassing dat haar een van de grootste boosdoeners is als het gaat om verstopte afvoeren, vooral in de douche en badkuip. Haar kan zich vermengen met zeepresten en een kleverige substantie vormen die zich aan de binnenkant van leidingen hecht.

Voorkomen: Plaats een haarfilter over je douche- en badafvoer. Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing om te voorkomen dat haren en zeepresten de afvoer verstoppen. Maak de filters regelmatig schoon voor optimale werking.

2. Vet en Olie

Na het koken laten velen van ons overtollig vet of olie in de gootsteen lopen, denkend dat heet water en zeep het wel zullen oplossen. Echter, als het vet afkoelt, stolt het en kan het zich ophopen in de leidingen.

Voorkomen: Giet nooit vetten of oliën in de afvoer. Laat ze eerst afkoelen en gooi ze weg in de vuilnisbak. Als je per ongeluk vet in de gootsteen hebt gelaten, giet er dan heet water en een mengsel van afwasmiddel doorheen om het op te lossen.

3. Voedselresten

Zelfs met een afvalvermaler kunnen voedselresten zich in de leidingen ophopen en verstoppingen veroorzaken.

Voorkomen: Gebruik altijd een zeefje in je gootsteen om grotere voedseldeeltjes op te vangen. Spoel je afvalvermaler regelmatig door met veel water en een beetje afwasmiddel.

4. Objecten die Niet in de Afvoer Horen

Kinderen zijn berucht om het per ongeluk laten vallen van speelgoed of andere kleine voorwerpen in de toiletpot. Maar zelfs volwassenen laten soms dingen als wattenstaafjes, vrouwelijke hygiëneproducten of tandenborstels vallen.

Voorkomen: Educatie is de sleutel. Leer kinderen wat wel en niet in het toilet gegooid mag worden. Overweeg het plaatsen van een afsluitbare klep op het toilet als je kleine kinderen hebt.

5. Boomwortels

In gebieden met veel bomen kunnen wortels soms hun weg vinden naar afvoerleidingen, vooral als er kleine lekken zijn. Ze kunnen de leidingen binnendringen en blokkeren.

Voorkomen: Regelmatige inspecties van je afvoersysteem kunnen helpen problemen vroegtijdig te detecteren. Als je bomen in de buurt van je leidingen hebt, overweeg dan om ze te laten trimmen of raadpleeg een professional voor advies.

6. Ophoping van Mineraalafzettingen

In gebieden met hard water kunnen mineraalafzettingen zich opstapelen in de leidingen, wat leidt tot verstoppingen.

Voorkomen: Overweeg het installeren van een waterontharder om de hoeveelheid mineralen in je water te verminderen. Regelmatig doorspoelen met azijn kan ook helpen om opbouw te voorkomen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door bewust te zijn van wat je in je afvoeren laat lopen en regelmatige controles en onderhoud uit te voeren, kun je het risico op verstoppingen aanzienlijk verminderen. Mocht je ondanks je beste inspanningen toch een verstopte afvoer hebben, schakel dan een professional in om verdere schade te voorkomen.